2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Rekordszámú, közel 3100 látogató a SZ.É.P. III. hetedik hétvégéjén
Rekordszámú, közel 3100 látogató a SZ.É.P. III. hetedik hétvégéjén

Rekordszámú, közel 3100 látogató a SZ.É.P. III. hetedik hétvégéjén

Rekordszámú, közel 3100 látogató a SZ.É.P. III. hetedik hétvégéjénEzen a hétvégén kivételesen már pénteken elkezdődtek a SZ.É.P III. ingyenes szűrővizsgálatai. Még aznap Szendrőn látogatói rekord született, 694 látogatóval. Ez a csúcs azonban már másnap megdőlt Abaújszántón, ahol 744 résztvevő jött el az ingyenes vizsgálatokra. A szűrővizsgálatok putnoki és abaújszántói állomásán Székely Tamás  egészségügyi miniszter is részt vett.

Putnokon és Borsodnádasdon az ÁNTSZ szűrőkamionján szervezett mammográfiás szűrések is várták a lakosokat, összesen 160 hölgy jött el.
A 28 állomás során a szakorvosok összesen 34 főnél melanoma- és 66 főnél rosszindulatú bőrelváltozás gyanút fedeztek fel. A mentőszolgálat munkatársai a 200 feletti magas vérnyomás miatt öt főt azonnal elláttak, 2 látogatót rögtön kórházba szállítottak.
A társadalmi összefogás jelképe, hogy a szűrővizsgálatok mellett minden helyszínen helyi fellépőkkel tarkított zenei, művészeti programok szórakoztatják az érdeklődőket vagy éppen a vizsgálatra várókat. Ennek szép példája volt a szendrői színpadi program, ahol 98 fellépő színesítette a rendezvényt.
A színpadi programokat kiegészíti az ÁNTSZ felvilágosító előadása az egészséges táplálkozásról és a dohányzás ártalmairól, valamint az Országos Mentőszolgálat bemutatója az elsősegélynyújtás alapjairól.
A következő hétvégén május 23-án szombaton Lengyeltótira és Tabra, május 24-én Sásdra és Hőgyészre látogat el a SZ.É.P. III.
Az eddigiekhez hasonlóan a legnagyobb érdeklődést a szakorvosok által végzett vizsgálatok, azaz a szemészet, a fogászat és a bőrgyógyászat váltotta ki, emellett folyamatos volt a vérnyomás, a vércukor, a BMI index és a boka/kar index standok látogatottsága is. Az eredmények alapján elmondható, hogy nagyon sok a magas vérnyomással és túlsúllyal élő honfitársunk. Sajnos ezen a hétvégén is két esetben 200 feletti vérnyomást mértek a szakdolgozók.
A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 16 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozást- és 3 melanoma-gyanút találtak.
A szemészeti vizsgálatoknál a szakorvosok 17 szürkehályog- és 3 zöldhályog-gyanút fedeztek fel.
A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál a szakorvosok nem találtak szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanút.
A mostani hétvégén is az ortopéd szakorvosok a gyermekek döntő többségénél találtak ortopédiai elváltozást, lúdtalpat illetve gerincferdülést.
A Szűréssel az Életért Program idei újdonsága, hogy nem nagyvárosokba, hanem kistelepülésekre látogat el. A rendezvénysorozat hazánk 11 megyéje közül 44 kistelepülést érint. A SZ.É.P. III. három hónapon keresztül – március végétől június végig – tart, a szűrővizsgálatokon szombat és vasárnap 10.00-18.00 óráig lehet részt venni. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.
A rendezvényekről bővebb információt a szep.freeblog.hu is megtudhatnak. Az interaktív oldalon a helyszínek és az azokhoz kapcsolódó programok mellett, a rendezvényeken készült fotókat is megtalálhatók, valamint fontos információkat olvashatnak a szűrésekről.
Az egészséges életmód – például az egészséges táplálkozás a rendszeres testmozgás, a pihenés és a stressz kezelése – mellett, a másik alapvető eszköz a megelőzés, és a rendszeres orvosi vizsgálat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek