2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Miskolcon nyílik meg az ország első gyermek neuropathia centruma

Miskolcon nyílik meg az ország első gyermek neuropathia centruma

2016. február 11-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban nyílt meg az Országos Gyermek Neuropathia Centrum és a felnőttek szűrésével foglalkozó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Neuropathia Centrum. Az egyesített rendelők megnyitását a Wörwag Pharma támogatta, ahogy a jövőben a működésüket is segíteni fogja.


„A neuropathia, azaz idegkárosodás korai jelei akár a cukorbeteg gyermekek 4-20%-ban is megjelenhetnek. Szakszerű diagnosztizálásukra, kezelésükre eddig azonban nem volt intézményes lehetőség hazánkban, ezért is vagyunk büszkék arra, hogy éppen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban nyílt meg az első gyermek neuropathia centrum – emelte ki Dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója.

A neuropathia első sorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes. Három típusa ismert: a motoros, az autonóm és a szenzoros neuropathia. Az autonóm neuropathia károsíthatja többek között a szív- és érrendszeri funkciókat, az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A lábamputációk 85%-ért a neuropathia tehető felelőssé, amely mintegy 2555 esetet jelent évente. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák, és kezelnék a betegséget.

A Wörwag Pharma támogatásának köszönhetően évről évre növekszik a diagnosztizált és kezelt neuropathiás betegek száma, 2015 végére az ország diagnosztikai centrumaiban vizsgált páciensek létszáma megközelítette a 7000-t, szemben a 2009-es 3300 fővel. A cég az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett az országos neuropathia centrum hálózat kiépítéséért. Eddig 12 felnőtt intézmény megnyitását és működését támogatta. „Nagyon fontos számunkra, hogy a fővároson kívül is minél több helyen elérhetővé tegyük a szakszerű diagnózist és kezelést. Eddig Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett hoztunk létre neuropathia centrumokat az egyetemi klinikákkal és kórházakkal együttműködve. Ezt a sort bővíti az egyesített miskolci központ. Külön büszkék vagyunk arra, hogy a ma megnyílt centrum az első speciálisan gyerekekkel foglalkozó intézmény nemcsak az országban, de Európában is.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

A gyermekkori cukorbetegség kimenetelét a később kialakuló szövődmények határozzák meg. A késői szövődmények első jelei azonban már a cukorbetegség felfedezése után néhány évvel is kimutathatók megfelelő szűréssel. Ez azért fontos, mert egyrészt helyes kezelés is csak a megfelelő diagnózis után lehetséges, másrészt már korán kezelhetők a lappangó szövődmények. Sokat jelent a megfelelően képzett személyzet és a tárgyi feltételek jelenléte is a cukorbeteg gyermekek gyógyításában. Ennek a központjává, katalizátorává válhat az Országos Gyermek Neuropathia Centrum.

A miskolci centrumban a betegség felismerése korszerű diagnosztikai módszerekkel, többek között Neurométerrel és neuroteszttel történik. A diagnosztikai műszerek beszerzését és az alkalmazásukhoz szükséges fogyóeszközöket, valamint a műszerek szervizelésének költségét is a Wörwag Pharma vállalja közel 4.000.000,- Ft értékben. Az együttműködés keretében a neuropathia centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzésben is részesülnek a Wörwag Pharma támogatásával. 2015-ben összesen mintegy 7 millió Ft-t tett ki a hálózat támogatására fordított összeg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Neuropathia Centrumba a megyéből várják a felnőtt betegeket és az egész országból a gyermekeket. A vizsgálathoz beutaló szükséges a kezelőorvostól. Bejelentkezés a gyermekek részére: munkaidőben telefonon: 06 (46) 515 20006 (46) 515 200/1113-as mellék vagy e-mailen: kovacsanett77@freemail.hu; felnőttek részére pedig munkaidőben a 06 (20) 324 112706 (20) 324 1127 mobiltelefon számon vagy e-mailen: edior@freemail.hu. A vizsgálatok szerdán 13.00-15.0013.00-15.00 között érhetőek el a gyermekek részére, kedden és csütörtökön 13.00-15.0013.00-15.00 között a felnőtteknek.

Fotó: Barkai László, MTA doktor, intézetvezető, egyetemi tanár, a gyermek neuropathia centrum vezetője (b), Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója (k) és Valikovics Attila, PhD, intézetvezető főorvos, egyetemi docens, a felnőtt neuropathia centrum vezetője (j) átvágja a nemzetiszínű szalagot az ország első gyermek neuropathia centrumának átadásán Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2016. február 11-én. Ugyanott a felnőttek szűrésével foglalkozó megyei neuropathia-centrum is nyílt. MTI Fotó: Kaszás Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek