2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Megmenekült a 1,5 éves kisgyermek

Hatalmas siker a  megyei kórházban

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjába felvételre került fiatal gyermek sikeres gyógyulásáról tájékoztatta szerkesztőségünket, dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos.

Az eset  hatalmas szakmai siker, irodalmi ritkaság, mely hozzájárul a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ és az egész kórház hírnevének öregbítéséhez, ezért érdemesnek és szükségesnek tartom a hírt a média közvetítésével a lakossággal megosztani.

A Velkey László Gyermekegészségügyi Központban, a Gyermek – Aneszteziológiai és Intenzív Osztályról a napokban „gyógyultan” a Gyermeksebészeti Osztályra  helyeztük át, a testfelszínének 85%-án súlyos égési sérülést szenvedett kisdedet.

A 1,5 éves kisded  otthonában elszenvedett, a testfelszínének több mint 80 %-át érintő mély, forrázásos égési sérülést követően –  az Országos Égéscentrumban kialakult helyhiány miatt – 2015.január 07-én az éjszakai órákban kritikus állapotban a Jászságból került felvételre a miskolci Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Intenzív osztályára.

A felvételt követően azonnal szükség volt a súlyos égési shokk, a kiterjedt bőrhiány miatti extrém alacsony testhőmérséklet mellett a légzés és keringészavart okozó páncélszerűen megégett bőr első ellátására, bemetszésére.
Ezt követően a beteg megmentéséhez nap, mint nap a Gyermek Intenzív és a Gyermeksebészeti Osztály dolgozói: orvosok, asszisztensek, nővérek, műtősnők, műtőssegédek heroikus erőfeszítésére volt szükség.  A shokkos állapot rendezését követően a sebellátáshoz szükséges kötéscserék, műtétek alatti lehűlés megelőzésére, a hatalmas égett felszín miatti fertőzés elkerülésére, a felfokozott anyagcseréjű beteg megfelelő szintű táplálására volt szükség ahhoz, hogy a plasztikai műtétek sikeresek legyenek, ill. a biológiai kötés alatt a bőr hámosodása meginduljon.

A beteg 12 napig volt lélegeztetve, 9 napig invazívan monitorizálva, 7 alkalommal esett át műtéten, 21 esetben altatásban végzett kötéscserén, 8 alkalommal igényelt transzfúziót, 23 napig parenterálisan tápláltuk enterális kiegészítés mellett.

A komplex intenzív terápia, összehangolva a sebészeti kezeléssel eredményezte a beteg folyamatos javulását, a végzetes infekciók kialakulásának elkerülését.

A korai gyógytorna elkezdésével a kontractúrák (izületi károsodás) kialakulását megelőztük. A 30 napos intenzív kezelés alatt az édesanya folyamatosan a gyermeke mellett tartózkodott, ezzel a beteg gyógyulásához hozzájárult, ugyanakkor állandó lelki támogatásban részesült az osztály dolgozói és a lelkész – psychológus által.

2015. február 5-én a beteg rendezett klinikai állapotban, hámosodó sebekkel, javuló kedéllyel és étvággyal további kezelésre a Gyermeksebészeti Osztályra került áthelyezésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…