2022. 12. 3. szombat

Ferenc, Olívia
1 EUR 410 HUF
1 GBP 478 HUF

Megkérdeztük: Miért nincs védőoltás?

Így szólt a kérdésünk: A www.royalmagazin. hu  Medicina/Megkérdeztük rovatában szeretnék azzal a ténnyel foglalkozni, hogy bár a kormány kommunikációjában mindenkit arra biztatnak, hogy oltassa be magát az influenza elleni védőoltással, – főként az idősek és a krónikus betegek, hogy elkerüljék a plusz veszélyt – amely mindenhol rendelkezésre áll, addig ez koránt sem lehetséges.

Saját tapasztalatom, hogy október 20-ika óta minden héten többen, többször telefonálunk a körzeti orvosunkhoz, aki mindig azt a választ adja, hogy nem kaptak injekciót. Az pedig, hogy ez nem egyedi probléma mi sem bizonyítja jobban, hogy ez a helyzet, például ebben a rendelőintézetben – Gödöllő – általános.

Az a kérdésem, hogy minek alapján osztják el a védőoltásokat? Ha a kommunikációja az a kormánynak, hogy mindenkinek jut védőoltás, akkor ez miért nem igaz? Melyik szinten akadnak el a dolgok? Hová fordulhatnak a betegek?

Ezt a választ kaptuk:

Megkeresését köszönettel megkaptuk azzal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi tájékoztatást adja:

Hazánkat a szezonális influenzajárvány általában csak januárban éri el, de szórványos influenzás megbetegedések ősszel is előfordulhatnak, ezért már ősszel kezdetét vette az influenza szezonra történő felkészülés is.

A magyar lakosság egészségének védelme érdekében az állam megvásárolta a rendelkezésre álló készleteket, így biztosítva, hogy minden magyar ingyen juthasson hozzá az oltóanyaghoz. November 13-án újabb adag influenza elleni oltóanyagot szállítottak ki a területre felnőtteknek és a gyermekeknek való típusból is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyeli a vakcinakészlet fogyását, ennek pótlására a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi. A felnőtt oltóanyagnak a korábbi kiszállított mennyiség 65%-át oltották el a háziorvosok, ehhez most még többlet oltóanyag kerül biztosítására. A gyermekek részére járó oltóanyagból ezidáig csak 10% fogyott.  Aki veszélyeztetett csoportba tartozik influenza megbetegedés szempontjából , tehát akinél súlyos szövődményes formában zajlódhat a megbetegedés, mindenképpen vegye igénybe az oltást!

Az oltóorvosok, háziorvosok a kormányhivataloktól igényelhetik a páciensek részére a védőoltást.  A kormányhivatalok eddig is az igényeknek megfelelően adták ki az oltóanyagot, amihez mindenki, aki igényli ingyenesen juthat hozzá.”

Meglehetősen más a tapasztalat a rendelőben, és más a hivatalos válasz. Nehezen elképzelhető, hogy a körzeti orvosok, vagy az asszisztensek letagadják a rendelkezésre álló védőoltások meglétét azoknak a betegeknek, akik egész rendelési idő alatt türelmetlenül hívogatják Őket…

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

INTIMITÁS STROKE UTÁN?
Magyarországon évente 40-50 ezer ember kap stroke-ot. 1 10 percenként kerül újabb beteg kórházba emiatt a betegség miatt. 2 Hazánkban 200-250 ezer e…

További cikkek