2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

JAVULÓ VÍZBIZTONSÁG

Papír helyett informatikai rendszer. Európai Uniós támogatással alakít ki informatikai rendszert az ÁNTSZ a humán vízhasználat felügyeletére. A jelenlegi rendszer működtetése ugyanis kis hatékonyságú, sok munkát igényel és nehezen koordinálható.

Az emberek által használt vizek biztonsági és minőségi információi korszerűtlen módon, még mindig hagyományos, papíralapú jelentéseken kerülnek a végrehajtásért felelős szervezetekhez. Dr. Kádár Mihály az ÁNTSZ vízmikrobiológiai főosztályvezetője örül az új technikának, hiszen gyorsabban tudják ellenőrizni a vizek minőségét, ezáltal kisebb a valószínűsége, hogy használatra alkalmatlan vízzel érintkezünk és a nyilvánosság tájékoztatása is egyszerűbb lesz.
-"Ez a KEOP pályázati rendszerben adott be az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal egy pályázatot, az úgynevezett humán felhasználású vizek minőségi és felügyeleti rendszerének a létrehozására, ami azt takarja, hogy az összes ilyen víz, ami emberekkel érintkezik, tehát ivóvíz, fürdővizek, mind medencés, mind természetes fürdővizek, ásványvizek, gyógyvizek, ezek, ezekről minden szükséges információ rendelkezésre álljon és a lehető leggyorsabban minősítés rendelkezésre álljon. "

 

És, hogy európai szinten is miben lesz új ez a rendszer?

-"Össze fogja kapcsolni az adatok keletkezésétől kezdve az adatok végső feldolgozásáig és kiértékeléséig egy rendszerbe az összes vonatkozó vízminőségi információt. Sőt, még a környezetvédelem kapcsolódó rendszereivel is össze leszünk kötve. Tehát, például, mondjuk a környezetvédelmi rendszerben keletkező kútvíz minőségi adatok és a kútnyilvántartási adatok is rendelkezésre fognak állni."

A program magában foglalja az ország egész területét, vagyis 7 régiót, 174 kistérséget, 3152 települést és 179 önálló vízellátású településrészt. A projekt eredményeit egyrészt az ÁNTSZ saját portálján, de elsődlegesen a kormányzati portálon teszi közzé, ami által a közigazgatás tartalomszolgáltatási köre jelentősen bővül.

 

forrás: freepress.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…