2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Ismét érszület napot szerveznek

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2015-ben immár második alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot, az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés eseményeként. A szervezők 2015. március 19-én 11 és 17 óra között, 7 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket. A perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, hazánkban mintegy 400 ezer embert érint. A diagnózist nehezíti, hogy e betegség sokáig tünetmentes maradhat, miközben felismerés és kezelés nélkül az érintett betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal! A már tünetekkel járó betegség a járóképesség korlátozása miatt rontja az életminőséget, súlyos esetben a végtag elvesztéséhez, amputációhoz vezethet.
Ezért az Érszűkület Nap során a Társaság a tavalyi évhez hasonlóan ismét országos figyelemfelkeltő kampányt szervez, melynek részeként 2015. március 19-én, Budapesten és 6 megyei nagyvárosban – Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely – tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, orvosi tanácsadással, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, és pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket.

Hangsúlyozni kell, hogy ún. „boka/kar index mérés” egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler- mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint a lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

Az eseményre 2015. március 19-én 11-17 óra között az alábbi helyszíneken kerül sor:
–    Budapest – Lurdy Ház
–    Debrecen – Debrecen Plaza
–    Győr – Győr Plaza
–    Miskolc – Miskolc Plaza
–    Pécs – Makay István utcai Tesco Áruház
–    Szeged – Szeged Plaza
–    Szombathely – Savaria Plaza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…