2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ismerd meg a gluténmentes életmódot!

Biztos, hogy a te környezetedben is van olyan, aki felhagyott a hagyományos, búzaalapú kenyerek beszerzésével, és áttért a gluténmentes élelmiszerek fogyasztására. Esetleg pont te magad is ezzel szemezel? Akkor cikkünk neked szól, hiszen összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat!

Van, akinek kell, míg mások választják

Manapság egyre többen vannak, akiknek egy allergia vagy épp intolerancia miatt kell, hogy életmódot váltsanak. Mivel a szervezetük érzékeny a gluténra, így a legtöbben nem örülnek igazán, hogy erre a váltásra kényszerülnek.


Ezzel szemben mások önként választják a gluténmentes életmódot, ami nagyban megkönnyíti az alkalmazkodást. Ez főként annak tudható be, hogy rengeteg előnnyel rendelkezik és számtalan módon teszi egészségessé az életünket.

A gluténérzékenység avagy cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése. Ezt alapvetően a meghatározott gabonafélékben előforduló növényi fehérje, azaz glutén váltja ki azoknál, akik erre hajlamosak. Az érzékenység hosszú időn át lappang a legtöbb esetben, aminek a kései felismerése sajnos jelentős felszívódási zavart és bizonyos tápanyagok hiányát eredményezheti. Ennek köszönhetően a cöliákia során a szervezet a glutént és az azt tartalmazó élelmiszereket nem tudja feldolgozni, és az immunrendszer által termelt ellenanyag a bélbolyhokat veszi célba.

Leggyakoribb tünetei a felszívódási zavarok, a hosszan tartó hasmenés a gluténtartalmú étel fogyasztása után, fáradékonyság, a fokozott hajhullás és előfordulnak még kiütéses bőrtünetek is.

A váltás

Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket és kezeljük az érzékenységet, fontos, hogy elinduljunk az életmódváltás útján. Ez azt jelenti, hogy ki kell iktatni a különböző búzaféléket, rozst, árpát is, és ezeket csak a megfelelő összetevőkkel pótolni. A gluténmentes életmódhoz ellenben elengedhetetlen a változatos és szakértő által összeállított étrend, hiszen ennek hiányában könnyen hiány léphet fel, aminek komoly következménye lehet.

Állandóan tanulmányozni kell a különböző termékek összetevőit, hiszen rengeteg kerülendő apróság lehet a különböző élelmiszerekben, amik a gluténmentes életmódban nem engedélyezettek. Ezért a legjobb, ha egy erre szakosodott szaküzletben vásárolsz, ahol garantáltan olyan olyan termékeket tartanak, amik nem rejtenek magukban kockázatot. A Biocity-nél kapható gluténmentes termékek esetében nem érhet csalódás!

A legjobb megoldás az esetleges szennyezés elkerülésére, ha saját magadnak sütöd meg a pékárukat és készíted a különböző ételeket. Nem kell lemondanod így a palacsintáról és a pudingokról sem./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek