2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY – 48. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ VERSENY – EREDMÉNYEK
OEV 1

SAJTÓKÖZLEMÉNY – 48. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ VERSENY – EREDMÉNYEK

Hazánk legjobb elsősegélynyújtói Zalaegerszegen versengtek

Zalaegerszeg, 2019. szeptember 14. – A Magyar Vöröskereszt az Elsősegélynyújtás Világnapján évek óta egy versennyel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Az elmúlt években rendszerint vidéki nagyvárosok, régiós központok adtak helyet az események, így a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny 2019-ben Zalaegerszegen került megrendezésre. Idén, az előző évhez hasonlóan, a szakmai zsűri helyezések helyett minősítésekkel jutalmazta az 52 versenyző csapatot.

OEV 1

Szeptember 14-én 300 elsősegélynyújtó mérte össze tudását Zalaegerszegen. A város több pontján találkozhattak a járókelők vöröskeresztes zászlókkal és orvosi ládákkal vonuló versenyzőkkel, akik a legkülönfélébb helyzetekben látták el a szakképzett imitátorokat. Idén összesen 52 csapat indult a versenyen. Mellettük további 4 vendégcsapat teljesítette a 20 állomásból álló, csaknem 9 kilométeres körpályát. A versenyző csapatok három korcsoportban indultak: 17 felnőtt, 20 ifjúsági és további 20 gyermek csapat volt a nevezők között.

Rollerbaleset következtében kiszabadult óriáspók, újraélesztés egy forgalmas bevásárlóközpontban, vagy egy olajfúrón történt robbanás sérültjeinek ellátása képezték több egyéb között a versenyfeladatokban megoldandó kihívásokat. Összesen 7 különböző technikai kárhelyszínen bizonyíthatták elméleti és gyakorlati tudásukat a résztvevők. Az egyik leglátványosabb helyszín a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén volt, ahol további kihívást okozott, hogy a csapatok egyszerre voltak jelen a terepen.

OEV 2

Az Országos Mentőszolgálat szakembereiből és további szakértékből álló 84 fős zsűri, a verseny ideje alatt végig több szempont alapján értékelte az elsősegélynyújtók felkészültségét. Az esemény lebonyolításában több mint 200 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes vett részt, akik a baleseti helyzeteket 81 imitátor közreműködésével valósították meg. A verseny eredményeit szeptember 14-én este a zalaegerszegi Art Moziban hirdették ki, egy nagyszabású záróünnepség keretein belül. A rendezvény fővédnöke Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

OEV 3

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtás oktatása. A tanfolyamok mellet az elmúlt években az ismeretek népszerűsítésére is nagy hangsúlyt helyezett a szervezet. Az Országos Elsősegélynyújtó Verseny alkalmával, a versenyzők az emberek közé vihetik a tudásukat és példát adhatnak a járókelőknek arról, hogy bárkiből válhat hős. Az idén újraindult Hősképző program minden hónapban különböző téma köré épül: szeptemberben az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó lelki folyamatok bemutatásán van a hangsúly. A Hősképző kampány első hónapjában az ország 17 megyéjében 42 rendezvényen összesen 8.658 fő vett részt a Vöröskereszt ingyenes elsősegélynyújtó programjain.

A díjazottak:

tablazat

Kiemelkedő minősítést vehetett át 7 csapat:

Gyermek kategóriában: Vészhelyzet csapat Komárom-Esztergom megyéből.
Ifjúsági kategóriában:
ANONYMUS csapat Veszprém megyéből, Őrangyalok csapat Békés megyéből, Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium Somogy megyéből.
Felnőtt kategóriában: Dunai Lányok csapata Fejér megyéből, Egység 25 csapat Csongrád megyéből, Körös-Szögi Életmentők Békés megyéből.

Bronz minősítésben részesült 16 csapat:

Gyermek kategóriában:Aranycsapat Bács-Kiskun Szolnok megyéből, az Eszméletlen csapat Budapesetről, Jászvörösek csapata Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, a Védőangyalok Csongrád megyéből.
Ifjúsági kategóriában:Five Fighters csapat Pest megyéből, MegmentElek csapata Csongrád megyéből, Szt. László ÁMK Bács-Kiskun megyéből, II. Rákóczi F. Gimnázium PEDDA csapata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Törökszentmiklósi Ifjúsági Vöröskeresztes Klub Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Jurisich Miklós Gimnázum Vas megyéből.

Felnőtt kategóriában: STABIL oldal csapata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, FÖRSZTÉD csapat Pest megyéből, Csillapító 3 csapata Budapestről, Mrgency csapat Zala megyéből, KSM csapat Nógrádból és MEeNCS csapat Borsod-Abaúj Zemplén megyéből.

Ezüst minősítésben részesült 14 csapat:

Gyermek kategóriában: MegmentElek csapat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, BEST-erce csapata Nógrád megyéből, V-ÉSZHELYZET Fejér megyéből, Megmentők csapata Veszprém megyéből, a Balmazújvárosi Elsősegélynyújtók csapata Hajdú-Bihar megyéből, Tarnamérai Életmentők csapata Heves megyéből, a MediKoch csapat Baranya megyéből, a Szívőrzők Somogy megyéből, a Segítők csapata Zala megyéből és a Szombathelyi Bercsényi Miklós Ált Isk. Vas megyéből.
Ifjúsági kategóriában:Önkéntes Egység csapat Komárom-Esztergom megyéből és a PICHQA PUDING TEMPERALUS csapat Baranya megyéből.

Felnőtt kategóriában: UTOLSÓ Segély csapat Baranya megyéből és a Defibrilláltak csapata Heves megyéből.

Arany minősítésben részesült 5 csapat:

Gyermek kategóriában:MENT-A-SZÍV Békés megyéből, a Szürkefarkasok csapata Borsod-Abaúj Zemplén megyéből és a STABIL OLDAL Pest megyéből.

Ifjúsági kategóriában:A CSODA CSAPAT Heves megyéből.
Felnőtt kategóriában: Nagyboldogasszony Iskolaközpont Somogy megyéből.

A verseny főtámogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány volt.

A verseny megszervezéséhez és a versenyállomások működtetéséhez rengeteg támogatást és segítséget kaptunk partnereinktől, köszönjük munkájukat: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, OTP Bank, Speeding Kft, Terra-Net Kft, Gartner Intertrans Hungária Kft, Flex, Decathlon, Start Oktatási Kft, Spiller 2000, Zalapack Csomagolástechnika, Voks Oktatási Kft, Kránicz Autósiskola Kft., Magyar Autósklub, mTm Autósikola, Janzsó Autósiskola, Tourinform Zalaegerszeg, Zala Pláza Bevásárlóközpont, Pölöskei Szörp, Patent Security Kft. Végh Farm Csoport, Farkas Pálinka, ELF Kisüzemi Sörfőzde, Kardos Klíma Kft, Prime Irodatechnika Kft, Forest Hungary Kft, 3 B Hungária Kft. Hanaplast.

További Információ:

Kovács Dávid
elsősegélynyújtásért felelős szakmai vezető – Magyar Vöröskereszt
david.kovacs@voroskereszt.hu
+36 70 933 80 27

Magyar Vöröskereszt

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…