2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • H-UNCOVER: a meghívottak fele már elment a koronavírus szűrővizsgálatra

H-UNCOVER: a meghívottak fele már elment a koronavírus szűrővizsgálatra

Eddig 8744 fő tesztelése történt meg a Semmelweis Egyetem vezetésével, a négy hazai orvosképző egyetem részvételével megvalósuló országos reprezentatív koronavírus szűrővizsgálat keretében. Ez azt jelenti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztottak közel fele, 49,2 százaléka már részt vett a vizsgálaton. Ahhoz ugyanakkor, hogy valós képet mutasson a felmérés, fontos, hogy még legalább kétezer fő tesztelése megtörténjen.
A Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő 49,2 százaléka vett részt eddig az országos, reprezentatív szűrővizsgálaton, amely a Semmelweis Egyetem vezetésével és a négy orvosképző egyetem részvételével valósul meg – jelentette be videókonferencia keretében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője. Eddig a legmagasabb a részvétel a Semmelweis Egyetemhez tartozó területen volt (54 százalék), a Szegedi Tudományegyetem eddig a hozzá tartozó részvevők 47 százalékát szűrte meg, a Pécsi Tudományegyetem vonatkozásában 45 százalék, a Debreceni Egyetemében 41 százalék ez a szám. Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson és valóban az ország teljes, 14 éven felüli lakosságára reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 fő részvételére van szükség, így továbbra is számítunk mindenki együttműködésére – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. A cél elérésére jó esély van, mivel még további 2113 fő jelezte már a részvételi szándékát és időpontja is van. A kiválasztottak mindössze 14,7 százaléka utasította vissza egyértelműen a részvételt. A május 1-jén kezdődött szűrővizsgálat május 15-én, pénteken este zárul.

Dr. Merkely Béla ismertetett néhány előzetes eredményt is, hangsúlyozva, hogy a vizsgálat lezárultával ezek a számok még természetesen változhatnak. Eddig 8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálat eredményét értékelték ki, ezek közül kettő volt pozitív. Ha ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez alapján úgy lehetne becsülni, hogy a 14 éven felüli, nem idősotthonban vagy 20 főnél nagyobb intézményben élő magyar lakosok körében 243-7230 közötti az aktív fertőzöttek száma. Az átfertőzöttek számát a vérvételen alapuló antitest vizsgálat mutatja ki; az első 1524 minta között 9 pozitív volt. Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a fertőzésen már átesettek becsült számát 22 399 és 92 624 fő közé tehetnénk.

Az egyes egyetemek által végzett vizsgálatok eddigi eredményeit a Klinikai Központok elnökei ismertették, így a Debreceni Egyetemről dr. Berényi Ervin, a Szegedi Tudományegyetemről dr. Lengyel Csaba, a Pécsi Tudományegyetemről dr. Sebestyén Andor, a Semmelweis Egyetemről dr. Szabó Attila tartott rövid bemutatót.

Dr. Merkely Béla rektor előadása végén köszönetet mondott az eddigi együttműködésért minden lakosnak, a polgármestereknek, a jegyzőknek, az Országos Mentőszolgálatnak, a szűrőbuszokért a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a rendőrségnek, a Magyarországi Vízimentők munkatársainak, az országos és helyi média képviselőinek. Kitért arra is, hogy mintegy 1500 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató, doktorandusz bevonásával valósul meg a vizsgálat.

Dr. Merkely Béla szólt arról is: az országos, reprezentatív vizsgálaton kívüli szűrések eredményeiből az látszik, hogy az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, nagy valószínűséggel nyájimmunitás sincs, az intézményi fertőzések teszik ki az esetek egy szignifikáns részét. Elkezdődhet a lazítás, de megfelelő kontroll szükséges – hívta fel a figyelmet. Éppen ez utóbbi miatt szükséges a reprezentatív országos epidemiológiai keresztmetszeti vizsgálat, amely pontos képet adhat a kiindulási állapotról, ahonnan a lazítás megkezdődik.

A H-UNCOVER országos, reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról. Az országos szinten 2020. május 15-ig tartó szűrésen a Központi Statisztikai Hivatal segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A szűrővizsgálatba való beválasztás szempontja az volt, hogy a minta minden magyarországi régióra és életkorra reprezentatív legyen. A tesztelésben való lakossági részvétel a kiválasztottak számára önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva meghívást kaptak, ők ugyanis nemcsak magukat és a családjukat, hanem személyenként további mintegy 500 magyar honfitársunkat képviselik. Egy embernek egyszer szükséges megjelenni a vizsgálaton, ami PCR-tesztből, vérvételből és egy kérdőívből áll.

A minták legnagyobb részét a négy hazai orvosképző egyetem munkatársai veszik le, a vizsgálatok mintegy felét pedig a Semmelweis Egyetem végzi. A mintavételben segítenek a mentőszolgálat és a vízimentők munkatársai is. A pozitív eredményről az érintettek 24-48 órán belül értesítést kapnak, ha a teszt negatív, akkor a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvos segítségével. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik.

Az egyetem munkatársai elsősorban a 65 év felettiekhez és a krónikus betegekhez mennek házhoz, de a véghajrában vállalják, hogy kiszélesítik ezt a kört, így akik nem tudnak elmenni, de saját otthonukban elvégeztetnék a szűrést, a 06-80-808200 zöldszámon jelezhetik.

A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos, az időpontokat úgy szervezték meg, hogy ne alakuljon ki várakozás másokkal egy légtérben. Az országos reprezentatív vizsgálatba önkéntes alapon nem lehet jelentkezni, ugyanakkor a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER nevet viselő kutatás keretében
Dr. Merkely Béla nyilatkozata a vizsgálatokról (VIDEÓ):
https://drive.google.com/file/d/1umVtlcTKuSobi3znNqyYMaeZTw2lCBLj/view

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek