2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Fertőzött homokozóban vakult meg Cintia

A Tiszta Homokozóért Alapítvány adományt gyűjt a kislány gyógyulásáért

Más országokban kétévente kötelező a homokozók tisztítása, a magyar gyerekeknek sokszor csak a hipózás jut fertőtlenítés címén. Pedig a homokozókban a gyerekek komoly veszélyeknek vannak kitéve, hiszen az állatoktól, hulladékoktól több mint százféle fertőző betegséget kaphatnak el, nem beszélve a penészgombáról és az allergiát okozó kórokozókról. A Tiszta Homokozóért Alapítvány szakértői szerint rendszeres tisztításra és kormányrendeletre lenne szükség, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg kedvenc játszóhelyükön.

Egyetlen alapítványként állunk jelenleg a homokozók mellett, segítve, hogy a kicsik valóban nyugodt szívvel játszhassanak. 2012 február elején a TV2 – Tények című adásában bemutattak egy kislányt, aki a fertőzött homokban játszott, véletlenül beledörzsölte a szemében, minek következtében fél szemére megvakult.   Felkerestük a mezőkovácsházi családot és eldöntöttük, hogy tenni fogunk azért, hogy egy 4 éves kislánynak NE kelljen üvegszemmel leélni az életét.

„Cintia 4 éves. A homokozóban játszott, megdörzsölte a szemét. Akkor még nem tudhatta, hogy mi jön ezután… Édesanyja ápolónő, pontosan tudja, hogy mi vár a lányára. Orvosról orvosra jár vele és reménykedik, hiszen az Ő angyalkájának meg kell gyógyulnia. A vizsgálatok, a műtétek, az utazás – autó hiányában, vonatról vonatra, … (ha lekésik a csatlakozást, ott kell éjszakázniuk valahol, mivel Mezőkovácsházára eljutni nem könnyű) A banki hitelt már nem tudják fizetni és a műtétek továbbra sem sikerülnek. Az Anyuka mindent megtesz a kislányáért. Nem adja föl, hiszen ők csak magukra számíthatnak. Ha baj van, mindig egyedül kell maradnunk? Mutassuk meg, hogy nem így van.

SEGÍTSÜNK!
(Mert sok kicsi, igen is sokra megy):

CINTIÁÉRT: K&H 10401282-50526570-54711004

,,Kúszik, mászik, ugrál a többi négy éveshez hasonlóan, szinte meg sem áll a mezőkovácsházi Oláh Cintia. De anyukája mégis gyakran hullajt könnyeket, mikor gyermeke sötétedéskor egyre többször ütközik az ajtófélfának.

,,Tavaly októberben kezdődött a kislányom kálváriája. Cintia kicsit kacsintani kezdett a bal szemére, megijedtem, de semmi rosszra nem gondoltam. A házi orvosi szűrővizsgálaton sem találtak semmit – emlékezett vissza a kislány édesanyja, Aranka.

Az anya viszont nem nyugodott bele, számos orvosi vizsgálat következett. Végül nem várt eredmény született: Cinti szervezetét a toxoplazmózis károsította.”
„Néhány éve, kisgyermekes szülőként szembesültem a homokozók veszélyeivel. Ekkor eldöntöttem: tenni fogok azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak” – mondja Szemán Györgyné Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Hozzáteszi: „Sorra vettem a hazai lehetőségeket, de majdnem mindenhol falakba ütköztem. Kiderült, hogy a homokozókat egyáltalán nem tisztítják, esetleg időközönként cserélik a homokot, de erre nincs megfelelő szabályozás. A tisztításra egyetlen, a gázlángos módszer létezik hazánkban, de ez is csak a homok felületét fertőtleníti. A környező országokban is felkutattam a lehetőségeket, és rátaláltunk a Reattherm eljárásra, amely teljesen áttisztítja a homokot. Létrehoztuk a Tiszta Homokozóért Alapítványt azért, hogy népszerűsítsük az eljárást, ezáltal sok-sok kisgyermeket óvjunk meg a homokozókban összeszedhető betegségektől.”

Az elmúlt 5 évre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre adatok a hazai homokozók higiéniás állapotát illetően. Pedig a homokban nagyon sok az indikátor baktérium és a pete, szennyeződés, ezek közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel, és ezért égetően fontos, hogy a homokozók tisztítását illetően jogi szabályozás és ellenőrzés történjen. Az alapítvány ezért a homokozók tisztítását kormányrendeletben szabályozná.

További információ:

Tiszta Homokozóért
Alapítvány Szemán Györgyné
elnök

+3670/428 8448
www.tisztahomokozoert.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…