2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Epres Panni családjában halált okozott az agyhártyagyulladás

Epres Panni családjában halált okozott az agyhártyagyulladás

Édesapjának testvére gyerekként halt bele a megbetegedésbe
Nem volt kérdés Epres Panni számára, hogy ismertségével támogassa azt a kezdeményezést, ami az ingyenes védőoltások jelentőségére hívja fel a figyelmet. A jótékonysági program keretén belül szeptember 21-én több száz olyan gyerek kaphatta meg a Pneumococcus fertőzés elleni védőoltást, akik 2008 októbere előtt születtek. Korábban ugyanis nem volt ingyenes az a vakcina, ami a ma létező legszélesebb védettséget jelenti a baktérium ellen.

Epres Panni és Vámos Erika, a TV2 műsorvezetőjének támogatásával és jelenlétében nyílt lehetőség beoltatni a legújabb 13 komponensű Pneumococcus elleni védőoltással olyan kisgyermeket, akinek korábban nem részesülhettek a ma már minden 2 év alatti gyermeknek ingyenesen járó oltásban. A szervezők Magyarország legszegényebb és idén tavasszal árvíz sújtotta településeire, Csenyétére, Ónodra, Szendrőre, Miskolcra, Felsőzsolcára és Krasznokvajdára vittek több millió forint értékben oltóanyagot. Az új vakcina az eddig elérhető legszélesebb védelmet biztosítja azzal a baktériummal szemben, amely az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozója, de okozhat agyvelőgyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást, komoly légzőszervi, illetve fül-orr-gégészeti megbetegedéseket, sőt súlyos esetben halálos kimenetellel is járhat. A WHO adatai szerint a Pneumococcus fertőzés következménye világviszonylatban másfél millió öt év alatti kisgyermek halálát okozza. Az is tény, hogy csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta e baktérium okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe.

A kétgyermekes Epres Panni és férje, az olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, már 3 és 1 éves gyermekeiknek is beadatta a Pneumococus elleni vakcinát. „Természetes, hogy itt vagyok. Ha jelenlétemmel hozzájárulhatok, hogy minél többen tudják meg egy ilyen oltás életmentő hatását, akkor ez a legkevesebb, amit megtehetek. A családban ráadásul többszörösen érintettek vagyunk. Édesapámnak volt agyhártyagyulladása, a testvére gyerekkorában bele is halt. Így tudom, mivel járhat egy ilyen betegség. Ugyan mostanában divatossá vált számtalan betegség ellen oltást kérni, amivel nem teljesen értek egyet. Ám a szabadon választható oltások közül ez volt az, aminek a beadatásán a saját gyermekeinknél egyáltalán nem gondolkodtam, hiszen olyan komoly betegségtől óv meg, amik nagyon ijesztően hangoznak, és előfordulhatnak akár a közvetlen környezetünkben. Szeretném ezt a gyermekeimnél elkerülni.” – vallja a modell.

A legtöbb gyerek észre sem vette, hogy oltást kapott. A néhány másodperces beavatkozás után Panni és Erika játékokkal is jutalmazta a bátor gyerekeket.    

A Pneumococcus elleni védőoltást csak 2008. október 1-től biztosítja ingyenesen az állam a két évesnél fiatalabb gyermekek részére, így a 2006. szeptember 30-a előtt született gyermekek eddig nem kaphatták meg térítésmentesen a számos betegségtől megóvó vakcinát. A gyermekek, – különösen a bölcsődés, óvódás korosztály –  az intézményes ellátásokba való bekerülést követően fokozottan veszélyeztetettek a különféle vírusos, bakteriális megbetegedésekre. A kórokozókkal szembeni gyenge immunrendszerük miatt, az öt év alatti kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek, ők ugyanis még nem tudnak védekezni a nevezett baktériummal szemben. A védettség meghatározó lehet az influenzajárvány esetén is, a szövődmények elkerülése miatt.

Az 1800-as évek vége óta ismert Pneumococcus baktériumnak több mint 90 típusa ismert, ám közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. A regisztrált PCV13 (Prevenar13) 13 komponensű védőoltást úgy alkották meg, hogy a lehető legszélesebb szerotípus-lefedettséget biztosítsa a konjugált vakcinák között. Ez a vakcina, úgynevezett immunmemóriát ad, legfeljebb emlékeztető oltásra lehet szükség a fokozott kockázatú betegeknél.

Vámos Erika még nem anyuka, hiszen örökbefogadás előtt áll, de szívügye az egészségvédelem. „Jól eső érzés nem csak beszélni a megelőzésről, hanem tenni is érte. Mostani összefogásunk példa erre, hogy szó szerint házhoz vihetjük az egészséget a felajánlásnak köszönhetően a legmodernebb oltóanyag segítségével. A gyerekek azok, akik a leginkább kiszolgáltatottabbak, így hatalmas a szülők felelőssége.”- mondta a szerkesztő-műsorvezető.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek