2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Csak kezdd el! Program

Csak kezdd el! Program

Csak kezdd el! ProgramA sanofi-aventis/Chinoin mozgalmat indít a hirtelen szívhalál ellen

„Bár vannak különösen veszélyeztetett csoportok, a hirtelen szívhalál sajnos mégis bárhol, bárkivel megtörténhet.” – világosít fel Dr. Merkely Béla. A sanofi-aventis/Chinoin által életre hívott Csak kezdd el! Program célja, hogy Magyarországon minden forgalmas helyen legyenek olyan kijelölt személyek, akik rendelkeznek alapvető elsősegély-nyújtó alapismeretekkel és baj esetén képesek segíteni. A mozgalomhoz bármilyen közösség csatlakozhat, aki vállalja a támogató szakmai szervezetek által meghatározott követelményeket. Hazánkban naponta (!) 70 ember hal meg a jelenség következtében.

 

Magyarországon minden órában három embernek áll meg hirtelen a szíve. A szakmai körökben „tömeggyilkosnak” is nevezett jelenség főként azokat a 40-60 év közöttieket fenyegeti, akiknél a koszorúér- betegségek tünetei már egy ideje jelen vannak, azonban – ahogy azt Kolonics György vagy Ocskay Gábor tragikus halála is bebizonyította – egészséges fiatalok is áldozatok eshetnek, bármilyen megelőző tünet nélkül. „Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése.” – nyilatkozta Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója, a Magyar Kadiológusok Társaságának jövő évi elnöke a Csak kezdd el! Program indító sajtótájékoztatóján.

„Még a legfejlettebb országokban sem képesek a mentők percek alatt a helyszínre érni. A hirtelen szívhalál esetében azonban azonnali cselekvésre van szükség, hiszen minden segítség nélkül eltelt perc 10 százalékkal csökkenti a beteg életesélyeit. Az ötödik perc után pedig sajnos megindul az agykárosodás.” – hívja fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat pr-kommunikációs vezetője. Bár a Csak kezdd el! Program szakmai támogatóinak – a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat – képviselői egyöntetűen állítják, hogy a gyors, szakszerű laikus segítség életeket menthet, erre hazánkban kevés esélye van a bajbajutottaknak. Felmérések alapján ugyanis a lakosság kevesebb, mint egy százaléka rendelkezik alapvető elsősegély-nyújtási alapismeretekkel. „Általános tapasztalat, hogy az emberek nem mernek hozzányúlni a sérülthez, mert félnek attól, hogy estlegesen tovább súlyosbítják a beteg állapotát. A hirtelen szívhalál esetén alkalmazandó újraélesztési technika pedig rendkívül egyszerű, könnyen elsajátítható” – teszi hozzá Győrfi.  

A sanofi-aventis/Chinoin által életre hívott Csak kezdd el célja, hogy Magyarországon minél több ember rendelkezzen alapvető elsősegély nyújtási alapismeretekkel. „Forgalmas helyeken sokkal nagyobb az esélye annak, hogy baj történik. Ilyenkor azonnali segítségre van szükség. Szeretnénk elérni, hogy a programhoz minél több közösség csatlakozzon, képezzen ki embereket és – lehetőségéhez mérten – szerezzen be defibrillátort. Célunk, hogy a „Csak kezdd el!” egy olyan védjeggyé váljon, melyet az emberek ismernek és keresnek is a nyilvános helyeken, a csatlakozók pedig büszkék lehetnek arra, hogy ők is a „klubhoz” tartoznak.” – indokolta Frédéric Ollier, Magyarország legnagyobb francia-magyar gyökerű gyógyszervállalatának vezérigazgatója hogyan tervezik a kezdeményezés kiterjesztését.  

A mozgalom első csatlakozója Veresegyház városa. „A település minden forgalmas intézményében lesz legalább egy olyan ember, aki a megfelelő elsősegély-ismeretekkel rendelkezik. Ezenfelül defibrillátorokat is beszerzünk, melyeket a város több pontján elhelyezett táblák segítségével lehet majd megtalálni.” – ismertette röviden az pionír projekt megvalósítási folyamatát Pásztor Béla polgármester. A sanofi-aventis/Chinoin, a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat reméli, hogy a Gödöllői-dombságon elterülő város példáját minél több közösség fogja követni, legyen az egy másik település, vállalat vagy szabadidős klub.  

Bővebb információ a Csak kezdd el! Program csatlakozási feltételeivel kapcsolatban a 06 80 620 001 ingyenesen hívható zöld számon kapható.
 

Interjúlehetőség:

-Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának professzora és a Magyar      Kardiológusok Társaságának jövő évi elnöke
-Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat pr-kommunikációs vezetője
-Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere
-Frédéric Ollier, a sanofi-aventis/Chinoin vezérigazgatója
-Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin külső kommunikációs vezetője

 
 Interjúszervezés: Nyilas Dóra, 20/459 9626, dora.nyilas@youngandpartners.hu

 

 


 

HÁTTÉRANYAG

 

Adatok magyarországi elsősegély-nyújtási helyzetekről

2008-ban Magyarországon több mint 18 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek következtében közel 25 ezer ember szenvedett súlyos illetve könnyebb sérüléseket – áll a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában. Elsősegélyre azonban nem csak ilyen esetekben van szükség: becslések szerint csak Budapesten naponta nyolc ember hal meg közterületen.

Az Egyesült Államokban a hirtelen szívhalál annyi áldozatot szed évente, mint a tüdőrák, a mellrák és a HIV/AIDS együttvéve. Nincs azonban ez másként Magyarországon sem: évente 26 ezer, tehát óránként három ember hal meg hazánkban a szakemberek által „tömeggyilkosnak” is nevezett jelenség következtében. 

Az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egyetem Oxiológiai Tanszékének felmérése szerint minden ötödik honfitársunk súlyosbítaná egy esetleges sérült állapotát elsősegélynyújtás során. Ugyanezen felmérés azt is kimutatta, hogy szükség esetén mindössze a lakosság kevesebb, mint egy százaléka lenne képes hatékonyan alkalmazni elsősegély-nyújtási alapismereteit. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban az említett statisztikáért nem csak az ismeretek hiánya, de a félelem is okolható. Tapasztalatok szerint az emberek ugyanis tartanak attól, hogy a közbeavatkozással tovább ártanak a segítségre szoruló állapotán. 

Mitől következik be a hirtelen szívhalál?

A hirtelen szívhalál hátterében alapvetően két tényező állhat. Az egyik a szívinfarktus, vagyis a koszorúér váratlan elzáródása, a másik egy súlyos ritmuszavar, a kamrafibrilláció. Ez utóbbi olyan gyors kamrai szívműködés, mely a keringés fenntartásához szükséges vérmennyiséget már képtelen továbbítani, ezért az érintett elveszíti a tudatát. A két jelenség összefügg egymással, hiszen az infarktushoz, különösen a kezdeti stádiumban társulhat halálos ritmuszavar, ami azonban – ritka körülmények között – genetikai alapon is előfordulhat. Mindkét kategóriában ismert tehát számos hajlamosító tényező, de valamennyiről még nincs tudomásunk.

A kórházon kívül bekövetkező esetek nagy részének kialakulása a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye. A szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. Ilyenkor a beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése.
Eszköz nélküli újraélesztés pontos menete

Az Európai Újraélesztés Társaság (European European Resuscitation Council, ERC) 2005-ös ajánlása szerint az alapszintű újraélesztés (BLS) során befúvásos lélegeztetést, valamint külső mellkas kompressziót kell alkalmazni.

Lépések:

   1. Reagál-e a beteg? Határozottan rázza meg a beteg vállát, és hangosan kérdezze meg: „Minden rendben?”
   2. Nem reagál: Hívja azonnal a mentőket (104), illetve ha van az Ön közelében valaki, akkor szólítsa meg és kérje, hogy az illető hívjon mentőt.
   3. Fordítsa a beteget a hátára, biztosítson átjárható légutakat a fej hátraszegésével, és az áll megemelésével (Helyezze tenyerét a beteg homlokára, és óvatosan hajtsa hátra a beteg fejét. A másik keze mutató és középső ujjainak hegyével emelje meg az állat, ezáltal a légutak szabaddá válnak. Amennyiben gerincsérülés gyanúja felmerül, a beteg fejét ne szegje hátra, csak állát emelje fel.)
   4. Tartsa a légutakat nyitva, nézze, hallgassa, érezze a légzést, maximum 10 másodpercig.
         1. Nézze a mellkas légzőmozgásait.
         2. Hallgassa a beteg szájánál a légzési hangjait.
         3. Érezze az arcán a levegő áramlását.
   5. Térdeljen a beteg mellé, helyezze egyik kezét a beteg mellkasának közepére (kb. a szegycsont alsó harmadának közepére), a másikat pedig az első fölé
   6. Helyezkedjen függőlegesen a mellkas fölé, nyújtott könyökkel nyomja össze a mellkast 4-5 cm-el; minden nyomás után engedje fel teljesen a mellkast, anélkül, hogy a kezét elvenné róla.
   7. Ismételje a kompressziót (mellkasra gyakorolt nyomást) 100/ perc frekvenciával (1 perc újraélesztés alatt kb. 100 mellkas kompresszió történjen). A mellkas kompresszió és a felengedés ugyanannyi időt vegyen igénybe. A megfelelő ritmust, a lenyomás, felengedés azonos időtartamát úgy tudja a leghatékonyabban ellenőrizni, ha a mellkas kompresszió közben hangosan számol.
   8. Kombinálja a mellkasi kompressziót befúvásos lélegeztetéssel. 30 kompresszió után ismét biztosítson átjárható légutakat a fej hátraszegésével és az áll megemelésével. Vegyen levegőt, majd ajkaival zárja körbe a beteg orrát. (Magyarországon a szájból orrba lélegeztetés terjedt el). 1 másodpercen át fújja a levegőt a beteg. Vegyen ismét levegőt, és ismételje meg még egyszer a műveletetet.
   9. Ezután helyezze kezét a mellkas közepére, ismét 30 kompresszió következik. A kompresszió:befúvás aránya 30:2.
  10. Addig folytassa az újraélesztést, amíg megérkezik a szakképzett segítség, és átveszi az újraélesztést.

 

Bővebb információ az ERC által ajánlott módszerrel kapcsolatban (angol): http://www.erc.edu/index.php/docLibrary/en/viewDoc/down=3 

 

Csak kezdd el! Program

Ahogy azt a kezdeményezés neve is jól illusztrálja, a program célja, hogy minél több embert rádöbbentsen az alapvető elsősegély-ismeretek ismeretének fontosságára. 

A program arra is fel szeretné hívni a figyelmet, hogy a bajbajutottaknak sok esetben azonnali segítségre van szüksége, ezért a körülötte lévők közül igenis legalább lennie kell egy embernek, aki félelmét leküzdve az első perben elkezdi az újraélesztést. 

Az alapító sanofi-aventis/Chinoin és a program szakmai támogató szervezetei, a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat azt a hiedelmet is el kívánja oszlatni, hogy a hirtelen szívmegállás során használatos újraélesztési technika bonyolult, „megtanulhatatlan”. 
 

Csatlakozási feltételek

A program fő elhatározása, hogy a Csak kezdd el! embléma egy olyan védjeggyé váljon, mint például a ’Biztonságos szórakozóhely’ vagy az ISO minősítés. A programhoz bármilyen közösség csatlakozhat, amennyiben vállalja a szakmai szervezetek által meghatározott feltételeket:

          o Minden műszakban van legalább egy olyan személy, aki részt vett és sikeres vizsgát tett elsősegély-nyújtási alapismeretekből

 

          o A kiképzett személy megkülönböztetett jelzéssel van ellátva (feltűnő Csak kezdd el! kitűző)

 

          o Olyan helyszínen, ahol naponta több mint 50 ember fordul meg, defibrillátor elhelyezése javasolt

 

          o A defirillátort jól látható helyen kell tárolni (például porta vagy recepció). Az épületben több helyen is táblát kell elhelyezni, mely jelöli a defibrillátor pontos helyét. A táblákon, valamint a defibrillátor oldalán fel kell tüntetni a szakképzett személy nevét és mobil telefonszámát.

 

          o Városok esetében a kiképzett személyek listáját, valamint a defibrillátorok térképen megjelölt pontos elhelyezkedését fel kell tüntetni a város honlapján, valamint a város központjában felállított Csak kezdd el! táblán

 
 

A Csak kezdd el! Program által javasolt képző szervezetekről, defibrillátor forgalmazókról, valamint a csatlakozás pontos menetéről bővebb információ a 06 80 620 001 ingyenes zöld szám hívásával áll az érdeklődők rendelkezésére. 
 

 

Sanofi-aventis/Chinoin

A sanofi-aventis/Chinoin Magyarország vezető gyógyszergyártója és számos terület mellett élen jár a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos készítmények fejlesztésében is.  A vállalatcsoport nemcsak a hazánk vezető halálokának tekinthető kardiovaszkuláris betegségek kezelésében, de megelőzésében is döntő szerepet vállal: Az ingyenes tanácsadást és szűréseket végző EgészségVonatnak több mint 25.000 látogatója volt és összesen 120.000 ingyenes vizsgálatot végeztek el a felkészült orvosok, rezidensek, nővérek. Az Országos Mentőszolgálat az idei évben több tízmilliós gyógyszertámogatásat kapott a vállalattól. Ezen felül a vállalat számos egyéb, az egészség megőrzésére fókuszáló programot támogat társadalmi felelősségvállalása keretében, beleértve a nemrégiben kórházaknak ingyenes betegágyakat juttató „Megágyazunk a színvonalas betegellátásnak” kezdeményezést vagy a munkavállalók egészségmegőrzésére irányuló „Egészség Chartát”. 
 

Országos Mentőszolgálat

Az Országos Mentőszolgálat 1948. május 10.-én alakult meg. Fő feladata az életmentés az ország egész területén. Szervezeti elődei a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, valamint a Városok és Vármegyék Önkéntes Mentő Egyesülete voltak, melyek nyomdokain haladva az OMSZ országosan egységes rendszert alakított ki, megteremtve a működtetés szervezési, oktatási és elméleti hátterét.

A betegellátás színvonalának fejlődése világviszonylatban is büszkeségre okot adó újításokon, módszereken, elveken és eljárásokon keresztül valósult meg. Ilyen újdonság volt többek között az 1954-ben rendszerbe álló Rohamkocsi, az 1956-ban megalakuló Mentőkórház, az 1958-ban meginduló szervezett légi mentés is. 1963-ban megtörtént az első sikeres helyszíni újraélesztés, 1972-ben az első helyszíni pacemaker-kezelés. 1989-ban az OMSZ összes esetkocsiját defibrillátorral szerelték fel, napjainkban pedig a mentőápoló által is biztonságosan használható „félautomata” készülékek beszerzése folyik.

Az Országos Mentőszolgálat ma is egységes szervezetként működik. Az ország 228 mentőállomásán 7000 mentődolgozó tevékenykedik.  Az elmúlt évben az OMSZ mintegy egymillió esetben nyújtott segítséget, és több ezer emberéletet mentett meg. 
 

Magyar Kardiológusok Társasága

A Magyar Kardiológusok Társaságának fő feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív és érrendszeri betegségek ellen harcolnak, illetve akik a hazai kardiológia fejlesztésében részt kívánnak venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek