2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Az ülőmunka az új dohányzás? – Így tegyél ellene!

Az ülőmunka az új dohányzás? – Így tegyél ellene!

Sokan azt hiszik, hogy az irodai munka kevésbé ártalmas, mint a kemény fizikai munka, pedig egy irodában is rengeteg kockázat leselkedik ránk. A túl sok ülés többek közt megnöveli az elhízás, a cukorbetegség és a mozgásszervi panaszok kialakulásának esélyét, így rövidítve le a várható élettartamot. Az Európai Sporthét éppen ezért aktív meetingre buzdít, amivel akár 150 000 forint értékű csapatépítőt nyerhetünk.

Te mennyi időt töltesz egy nap mozdulatlanul a gép előtt? Dr. James Levine, a gyaloglógéppel kombinált asztal feltalálója szerint az ülés veszélyesebb, mint a dohányzás, több embert öl meg, mint a HIV, és csalókább, mint az ejtőernyőzés: tulajdonképpen halálra üljük magunkat.* Egy kutatás szerint közvetlen kapcsolat van az ülve töltött idő és az esetleges korai halálozás között, ezzel együtt nő a váz- és izomrendszeri megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség kockázata, még akkor is, ha rendszeresen sportolunk.* A 10-nél több óra munka ráadásul 60 százalékkal növeli a szívpanaszok megjelenésének esélyét, és a stresszhormonok megnövekedett kibocsátásáért is felelős*.

A szoros határidők és a stresszes irodai hétköznapok közepette persze nem csoda, ha sokszor az étkezésről is megfeledkezünk. Bár a munkaegészségügyi felkészítéseken már szinte mindenhol elmondják, hogy óránként legalább 10 percre érdemes felállnunk és kicsit átmozgatnunk a tagjainkat, sokan egyáltalán nem figyelnek oda erre. Sőt, gyógytornászok szerint az emberek többségének arról sincs kellő információja, hogy hogyan kell helyesen ülni, pedig az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás: 180 százalékkal nagyobb a porckorongok terhelése, mint álláskor*. Szerencsére van megoldás: mivel elsősorban a statikus munkavégzés az igazán ártalmas, az ülő és állómunka váltogatásával növelhetjük a produktivitásunkat, mivel felfrissít, javítja a gondolkodást, és elősegíti a csapatmunkát is*.

Nyerjetek értékes csapatépítőt aktív meetinggel!

Egy brit tanulmány szerint az irodai dolgozóknak naponta legalább 2 órát állva kellene tölteniük, ami ideális esetben idővel 4 órára emelkedik*. Ha szeretnéd, hogy a kollégáid jobban érezzék magukat a bőrükben és a teljesítményük is javuljon, tartsatok aktív meetinget! Az Európai Sporthét keretében ezzel ráadásul most értékes csapatépítőt is nyerhettek 150 000, 100 000, illetve 50 000 forint értékben.

Az aktív meeting világszerte egyre népszerűbb: lényege, hogy nem egy asztal körül és a gépetek mögé bújva, hanem állva, mozogva vagy séta közben tartjátok a megbeszélést. Egy kutatás szerint a sétálás serkenti a kreatív gondolkodást, és jó eséllyel a produktivitásra is jó hatással van*. Tegyetek vele egy próbát, és meglátjátok, milyen frissítően hat majd a csapatra! Ha szeretnétek megnyerni az Európai Sporthét csapatépítő programját, fotózzátok le, ahogy éppen aktívan meetingeltek, és a képet október 4. éjfélig küldjétek el az info@europaisporthet.hu e-mail-címre, vagy az Európai Sporthét Facebook-oldalának üzenetben!

A képekre a határidő lezárulását követően az esemény Facebook-oldalán lehet szavazni október 11-ig, ahol a három legtöbb lájkot kapott fotó készítői 150 000, 100 000, illetve 50 000 forint értékű csapatépítőn vehetnek részt kollégáikkal. Aktív meetingre fel, hajrá!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…