2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
A vakvezető kutya: áldás a mindennapokban

A vakvezető kutya: áldás a mindennapokban

A vakvezető kutya: áldás a mindennapokbanMárcius tizedikén Miskolcon az Észak-magyarországi Regionális Elemi és Foglalkozási Rehabilitációs Központ szakmai napján találkozhattak a vakok és gyengén látók, valamint vakvezető kutyáik.

 

/A fotó az idei Kocsonyafesztiválon készült/

Egy országos konferencia keretein belül találkozhattak a vakok és gyengén látók Miskolcon a Park utcában. A délutánba nyúló programon megtudhatták, hogyan válhat valaki vakvezető kutyás közlekedővé, valamint megismerhették Zörgő Emese pszichológus szemszögéből a vakvezető kutyák pontos szerepkörét.

Mezősi Tamás kuratóriumi elnök elárulta, hogy a vak vezető kutyás közlekedés ma már a látás sérültek elemi rehabilitációjának részfolyamata, ugyanis a látássérült személyek számára, több rehabilitációs szolgáltatás együttese adja az új esélyt a hétköznapok nehézségeinek könnyedebben való kezeléséhez. A kutya segít az alapvető napi dolgok elvégzésében, már-már látó lehetőség a gazdáknak. Az ebeknek viszont nem csak a hatékony közlekedés a szerepe, hanem segítenek a kapcsolatok kialakításában, a munkavállalásban, és nem utolsó sorban a depresszióba jutás lehetőségét is megelőzik.

A vak vezető kutya képzés a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya alapítványnál történik, ahol egy kölyök kutya ha megfelel a szociális és viselkedési-teszteken, és az egészségügyi alkalmasságát is igazolják akkor elkezdődik a képzése. Egy kutya képzési folyamata hat-nyolc hónap, de teljesen csak kétéves korára lesz kész.

Az eseményen részt vett Márfi Márta a Zwack Unicum Zrt. képviselője, aki arról számolt be, hogy egy vak vezető kutya nevelésének finanszírozását kezdték el támogatni, akit Cody nak hívnak és még csak pár hónapos. A cég biztosította az alapítványt, hogy nem csupán anyagi, hanem erkölcsi támogatásban is bízhatnak.

Az eseményen részt vett Kemény Péter SZMM főosztályvezető helyettes is, aki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységéről és a vakvezető kutyák képzésének támogatásáról tartott előadást.

Arra a kérdésre, hogy mennyire társ a kutya a mindennapokban Urbán Mihály résztvevő úgy felelt: nem válna meg tőle semmiért. Az ő Gogene igazi áldás a mindennapokban.

 

Vajtó László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek