2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával csökkenthető

A munkahelyi stressz a munkáltatók és a munkavállalók összefogásával csökkenthető

A munkavállalók egészsége, közérzete hatással van a munkavégzésükre, mindez hosszú távon a vállalatuk teljesítményét is befolyásolhatja. Az Európai Unió országaiban a káros munkahelyi stressz a GDP mintegy 4%-ának megfelelő veszteséget okoz. Az Európai Bizottság finanszírozásában, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének koordinálásával 6 országban megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató, egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!”, amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésével érhető el.


Magyarországon évente több mint 1000 milliárd forint többletkiadást okoz a munkahelyi stressz. Az egészségtelen életmód és a munkahelyi nyomás ugyanis káros a munkavállalók egészségére, negatívan hat az életminőségükre, ez pedig jelentősen rontja teljesítményüket. Ennek felismerését célozza az uniós támogatással megvalósuló IOSHA2 (Improving the Occupational Safety and Health Awareness) kampány, mely arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy megfelelő tájékoztatással, és biztonságos munkakörnyezet kialakításával segítsék a munkavállalókat egy egészségesebb életvitel kialakításában. Ugyanakkor a munkavállalók egyéni felelősségének hangsúlyozásával arra is felhívja a figyelmet, hogy az eredményességhez a munkavállalók aktív részvételére van szükség.

„A munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés hazánkban nagyjából évi 1000 milliárd forintra tehető, európai szinten ez az összeg pedig meghaladja az 500 milliárd eurót. Bízom benne, hogy a kampány révén sikerül megfelelő figyelmet irányítani erre a kérdésre és így hozzájárulhatunk a probléma orvoslásához” – mondta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

A kampány keretében az MGYOSZ több szemináriumot is szervez, ahol a hazai vállalatok megismerhetik az eddigi tapasztalatokat, jó megoldásokat, illetve a hazai szabályozást is. Az első szeptember 10-i, budapesti rendezvényen Holecz Hajnalka, az IDEOCSOPORT mentálhigiénés és szervezetfejlesztési szakértője a munkahelyi stressztérkép sokoldalú hasznosíthatóságára világított rá. „2008 óta kötelező stresszfelmérést készíteni a munkavállalók körében. Az ebből nyert adatok sokféleképp segítik a HR, illetve munkavédelmi szakemberek munkáját. A legfontosabb, hogy a felmérés kézzelfogható adatokat szolgáltat számukra a humándiagnózis elkészítéséhez, jól hasznosíthatják az egyéni teljesítményértékeléshez, valamint a szervezet- és egyénfejlesztés során. A szakszervezetek számára pedig jó alapot nyújt párbeszéd elindításához.”

Láthatunk már működő példákat arra, hogy a vállalatok programokat hoznak létre munkatársaik egészségének védelme érdekében. Szigeti Ágnes, a Budapest Bank belső kommunikációs vezetője a bank egészségprogramjának létrejöttét, működését mutatta be. „Egyike vagyunk annak a kevés hazai nagyvállalatnak, amelyik átfogó programot hirdetett a munkatársak egészségének megőrzése érdekében. Úgy gondolom, kezdeményezésünk népszerűségéhez nagymértékben hozzájárul, hogy a program tartalmát a munkatársak véleménye, visszajelzései alapján alakítjuk ki. »Az egészség mindenekelőtt« elnevezésű komplex programunk az egészségmegőrzés számos területén nyújt hasznos segítséget a munkatársainknak, mint étkezés, mozgás, megelőzés, stresszkezelés, illetve dohányzásról való leszokás. A tartós eredmény érdekében a programelemek többsége a családtagok számára is elérhető. Az egészségprogramot egy önkéntes munkatársakból álló »Egészség csapat« irányítja, megvalósítását pedig – a költségvetés biztosításán túl – a bank vezetése egy-egy témakör felkarolásával személyesen is támogatja.”

Az IOSHA2 program keretében az MGYOSZ számos további fórumon – szeptember 12-én Szolnokon és 14-én Szombathelyen megrendezésre kerülő munkareggeliken, valamint az októberi nemzetközi konferencián – hívja fel a figyelmet a munkahelyi stressz okozta problémákra. A munkavállalók körében poszterekkel népszerűsíti az egészséges életmódot, míg a munkáltatók számára tájékoztató füzetet készített, illetve 30 másodperces szpot formájában is feldolgozta a témát. Az október 16-i nemzetközi zárókonferenciára pedig egy oktatófilmet is összeállít majd, mely részletesen bemutatja a problémát és a lehetséges megoldásokat is. Az érdeklődők továbbá a www.stopstressinfo.eu oldalon is tájékozódhatnak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek