2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A digitális életforma veszélyei a szemre nézve

A XXI. század egyik nagy egészségügyi kihívása a számítógépes munka elterjedése. Az elmúlt évtizedekben egyre csak nő azoknak a száma, akik munkahelyükön vagy távmunkában otthon, képernyő előtt ülve dolgoznak. A munka típusától függetlenül, átlagosan napi 6-8 órát vagy akár ennél is több időt töltünk monitort nézve. Tény, hogy a mozgásszervi problémák jelentős részét a mozgásszegény mindennapok okozzák. A gép előtt gyakran görnyedten ülünk, a monitor, az asztal és székek beállítása, távolsága sem megfelelő. A monitor nézése elválaszthatatlan a mai kor emberének hétköznapjaitól, de sokat tehetünk azért, hogy egészségünket megőrizzük.

Szemünk egészsége

A megfelelő testtartás mellett különösen fontos, hogy szemünk egészségét is óvjuk. Nem csak a monitor, hanem a tabletek, okostelefonok kijelzőinek rendszeres nézése is rontja szemünket. Ennek oka a rosszul felmért használati távolság és a kijelzőkből áradó, szemre káros kék fény. Ezeket a hatásokat nem tudjuk kiiktatni életünkből: munka, tanulás, kommunikáció már nagy részben a digitális eszközökön keresztül zajlik.

A digitális eszközök rendszeres használói gyakran panaszkodnak szemszárazságra, szemfáradtságra és az ezzel járó fejfájásra. Szerencsére speciális szemüveggel csökkenthetőek a számítógép használat okozta szemproblémák.

Sok fókusz

A digitális eszközök eltérő távolságban vannak szemünktől, ráadásul a kijelzők felbontása, vakító fénye és erős ibolyakék sugárzása is jelentősen hozzájárul szemünk romlásához. A szemnek sokkal gyorsabban és nagyobb erőfeszítéssel kell fókuszálnia, amikor a távolságot váltogatjuk, illetve a különböző felbontásokhoz igazodunk.

Míg fiatalabb korban a szemet a képernyők intenzív fénye zavarja, addig idősebb korban az apróbb részletek, betűk olvasása jelent gondot. Szerencsére több olyan szemüveglencse közül választhatunk, amelyek nagyban segíteni tudják a szem egészségének megőrzését.

Korosztályra szabva

40 éves kor alatt a legfontosabb a megfelelő kontraszt illetve a tükröződések kivédése. Egy antireflex réteggel ellátott a szemüveglencse tökéletesen átlátszó, könnyen tisztítható és kiváló felületvédelemmel van ellátva. A Crizal Prevencia antireflex réteg védi a szemet a képernyők ibolyakék sugárzásától és az Eye Protect System alapanyaggal kombinálva még hatásosabb védelmet nyújt a szem számára. Az Essilor legújabb fejlesztése egy új lencsetípus, az Eyezen alkalmazkodást segítő lencse család, amely eredményesen enyhíti a digitális életmód okozta szemproblémákat.

40 éves kor felett sokszor szorulunk olvasószemüveg használatára. Egy könyv olvasása, a monitor és a telefonok kijelzője új kihívások elé állítják az idősebb korosztályt, hiszen a távolságok mindig változnak. A megoldást a problémára az Essilor Varilux Digitime lencsével készült munkaszemüveg vagy egy általános használatra tervezett Varilux szemüveg jelentheti.

Amennyiben Ön is szeretné a legjobb megoldást megtalálni, forduljon bizalommal a Style Optika munkatársaihoz!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…