2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A deutériummegvonás lehet a rákterápia új iránya

Az eljárás szerepe a daganatos megbetegedések visszaszorításában

 A Himalájában és más magashegységekben élők – a nagy tengerfeletti magasság miatt – természetesen alacsony deutériumtartalmú környezetben, hosszabb ideig élnek, körükben a daganatos betegségek is ritkábban fordulnak elő.

A legújabb tudományos eredmények szerint a szervezetben létezik egy természetes deutériumcsökkentő mechanizmus, amely egészséges sejtekben megfelelően működik, a rákos sejtekben viszont ez a funkció sérül. A csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásával ez a folyamat támogatható, ezért egyre több érv szól a funkcionális biokémiai hatással bíró deutériummegvonásra épülő eljárás mellett, amelyet dr. Somlyai Gábor világelsőként, több mint húsz évvel ezelőtt kezdett el vizsgálni. A kutatásokhoz 9 éve csatlakozó Boros G. László professzor erről a témáról nyilatkozott a Hír TV Gyógyhír című műsora számára, ami július 27-én kerül adásba.

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója több mint húsz éve foglalkozik a deutériummegvonás rákgyógyító és megelőző hatásaival, az eljárás mára új nemzetközi daganatterápiás irányt képvisel. A kutatásokhoz 9 éve dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem magyar származású professzora is csatlakozott, akit nemrégiben az Egyesült Államok Nyugati Parti Magyar Tudósklub elnökének választottak.

A két kutató áprilisban részt vett a világ legjelentősebb rákkongresszusán, San Diegó-ban, ahol bemutatták a közös kutatások eredményeit, melyek a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul. Somlyai dr. Svédország vezető orvostudományi intézetébe, a Karolinska Intézetbe is meghívást kapott, ahol a közelmúltban beszámolt tudományos eredményeiről.

Az amerikai rákkongresszuson ismertetett eredmények szerint a hasnyálmirigyrák esetében a várható túlélés hat és félszeresére – 6-ról 39 hónapra – nő a deutériummegvonás alkalmazásával. Kísérleteik szerint a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) fogyasztásával számottevően csökkenthető a szervezet deutériumszintje. A fiziológiás deutériumcsökkentés a daganatmegelőzés új eszköze lehet, mellyel a visszaesés kockázata is jelentősen csökkenthető a kezelésekkel már daganatmentessé tett betegeknél. A módszer alkalmazásával visszaszorítható a rákos megbetegedések előfordulása, javíthatók a betegek életkilátásai annál a betegségcsoportnál, amely csupán hazánkban 33 000 ember halálát okozza évente.

A nemzetközi hírű és elismert biokémikus professzor szerint a deutérium megvonásának jelentős népegészségügyi következményei lennének elsősorban a rákbetegségek megelőzősének szempontjából, így kiegészítő terápiaként javasolja alkalmazását minden daganatgyógyítási folyamatban. „Ahány modellt eddig átnéztünk, minden esetben a deutériumcsökkentés – akár természetes, akár kísérleti módon – a rákbetegség terjedését gátolja. Egyre több érv szól ezen módszer mellett, hogy a humán daganatgyógyászatban is alkalmazható legyen, hiszen többek között komoly gyógyszertani és funkcionális biokémiai hatása van” – tette hozzá Boros professzor.

A rákkutatás jövőjéről és a fenti témáról bővebben Boros G. László professzor a Hír TV Gyógyhír című műsorában (2014. július 27-én 16.30-tól) számol be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek