2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

3000 gyerek a GYERE programban

3000 diósgyőri gyerek vesz részt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének a
gyerekkori elhízás visszaszorításáért indított GYERE® Programjában

 Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke, Dr. Biró Krisztina, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Dr. Papp Csaba, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, valamint Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ma bejelentették, hogy elindult Diósgyőrben a GYERE®–Gyermekek Egészsége Program. Az MDOSZ hároméves szakmai projektjének célja, hogy visszaszorítsa a gyermekkori elhízást. A dietetikus szakemberek főként az egészséges táplálkozással és az aktív életmóddal kapcsolatos hétköznapi normák és szabályok kialakításához, valamint azok elsajátításához segítik hozzá a diósgyőri gyermekeket és rajtuk keresztül a családokat is.

„Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az országos kezdeményezések és a kormányzati intézke-dések mellett is van létjogosultsága az olyan széles összefogással megvalósuló lokális projekteknek, mint a GYERE® Program. Örülök, és a jelen helyzetben nagyon fontosnak tartom, hogy újabb helyszí-nen találtunk befogadó önkormányzatot és intézményeket, valamint támogatót a szemléletformáló programunkhoz. A korábbi eredmények azt mutatják, hogy fontos a projekt más településekre történő kiterjesztése is, hiszen már hároméves periódus után is mérhető a pozitív változás. Nem beszélve a hosszú távú hatásról, hiszen ezek a gyerekek egyszer felnőnek és nem mindegy, hogy milyen táplálko-zási szokásokat alakítanak ki az önálló életükben, vagy a családjukban” – jelentette ki Kubányi Jolán, elnök.

Hazánkban elsőként Dunaharasztiban valósult meg a program, ami három év alatt összességében 7 százalékkal csökkentette a súlyfelesleggel élő gyermekek arányát a településen. A második helyszín Szerencs volt, ahol a zárást követően elsősorban az ismeretszerzésben lehetett mérni a pozitív válto-zást, itt egyébként a program fenntartó jelleggel még most is tart két általános iskolában. Harmadik-ként pedig a mostani tanévtől kezdve Diósgyőr fogadta be az MDOSZ programját, amit a gyermekkori elhízás elleni fellépéseket összefogó EPODE nemzetközi hálózat tagjaként dolgozott ki hazai viszonyokra a szakmai szervezet. A GYERE® Program jellegzetessége, hogy széles társadalmi összefogással valósul meg, hiszen a szakmai vezetést és koordinációt végző MDOSZ mellett részt vállal benne a helyi önkormányzat és az oktatási-és nevelési intézmények, partner továbbá a helyi védőnői szolgálat, országos szinten pedig az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A szerencsi és a diósgyőri program a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért Program anyagi támogatásával valósul meg. Az élelmiszeripari nagyvállalatnak mindkét településen gyára van, és a termelés mellett elkötelezett a helyi közösségek iránt, ezért fontos feladatának tekinti a városban élő gyerekek egészségének megóvását is.

A GYERE® Program keretében több száz foglalkozáson vesznek majd részt a diósgyőri gyermekek, amelyeken koruknak megfelelően kapnak ismereteket az egészséges táplálkozás alapjairól. Minden témakörhöz készülnek írásos oktató anyagok szülőknek és pedagógusoknak is. Szó lesz a helyes ét-rend kialakításáról a szülői értekezleteken is, és a szülők ingyenes dietetikai tanácsadást ugyancsak igénybe vehetnek a program ideje alatt. A projekt Facebook oldalán hetente több poszt is népszerűsíti majd a kiegyensúlyozott táplálkozást, hasznos tudnivalókkal, praktikákkal és receptekkel. Emellett számos egyéb rendezvény színesíti a programot, mint pl. az intézmények által szervezett egészségnapok vagy akár a tanév végi GYERE Nap. Induláskor tápláltsági állapotfelmérést végeznek a helyi védőnői szolgálat segítségével a 6 és 12 éves gyermekek körében, melyet a három év elteltével megismételnek. A két mérés eredményének összehasonlítása a program hatékonyságáról is pontos képet ad majd.

Bővebb információ: www.mdosz.hu, https://www.facebook.com/gyerediosgyor

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…