2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Korunk egyik népbetegsége a szénanátha!

Ha a felső légutakban hurutos elváltozást tapasztalunk, annak nem feltétlenül valamilyen fertőzés lehet az oka. Egyre gyakrabban merül fel okként a szénanátha, ez a ma már szinte népbetegségnek számító és sokak életét megkeserítő fül-orr-gégészeti, illetve allergológiai probléma. 

Ezek a tünetek általában a tavaszi felmelegedéssel egy időben kezdődnek el, és a gondokat okozó növények virágzását követően – amikor is a légkörben porfelhőként lebeg a rengeteg virágpor – el is múlhatnak.

Kellemetlen tüneteket okoz

A légzés zavarainak hátterében álló betegségek, az allergia és a szénanátha kivizsgálásához is kiváló orvosok állnak a páciensek rendelkezésére a Halom Medical Egészségközpont tüdőgyógyászati szakrendelésén.

Mint minden allergia esetében, a szénanáthára is az a jellemző, hogy az immunrendszer eltúlzott, hibás reakciót ad, azaz a környezetben egyébként teljesen ártalmatlan anyagokra is nagyon hevesen reagál. Idegen anyagokként tekint ezekre, s azonnal vészjelzést küld az immunrendszer számára, amely így aktivizálódik.

Ennek során pedig egy hisztamin nevű anyag termelése is azonnal beindul, s ez utóbbi az, amely a tünetekért lényegében felelőssé tehető. Ilyen az ajkak megduzzadása, a szem kivörösödése és viszketése, valamint az orr és a légutak fokozott váladéktermelése és viszketése is.

Füvek, fák, virágok és gombák

A szénanátha okozójának vagy okozóinak feltárásához a leggyakrabban az ún. Prick tesztet szokták alkalmazni. Ennek során a bőrt egy kicsit megkarcolják, és azokat az anyagokat, azaz a lehetséges allergéneket, amelyekről úgy hiszik, hogy kiváltják a helytelen reakciót, oda bejuttatják.

Egy kis hatóidőt követően pedig azonnal meg is lehet vizsgálni a karcolásoknál lévő helyi reakció meglétét és mibenlétét. De ma már a vérből is meg tudják állapítani ellenanyag vizsgálatokkal (IgE) vagy komponens alapú vizsgálatokkal, hogy mi okozhatja a bajt.

Nagyon sokaknál a korán virágzó fák vezetnek a nem túl kellemes tünetekhez: a mogyoró, a nyár, az éger is ilyen. Másoknak inkább nyáron kezdődik el a nehezebb időszak, amikor a füvekből jut igen bőségesen a pollen a levegőbe. Ezek pedig a csalán, angolperje, parlagfű, feketeüröm, de akár még egyes gabonafélék is lehetnek a baj forrásai, hiszen ezek levegőbe kerülő spórái is kiválthatnak allergiás reakciókat, különösen veszélyesek ebből a szempontból a penészgombák.

Alapos kivizsgálás és terápia

Ma már szerencsére nagyon sokat lehet tenni a megelőzéssel, azaz az ismert vagy feltételezett allergének kerülésével. Ám sokszor mégsem lehet elkerülni, hogy antihisztaminokat vagy szteroid tartalmú gyógyszereket kelljen a betegnek folyamatosan vagy időszakosan szednie. Bátran forduljon a Halom Medical Egészségközpont gégész vagy tüdőgyógyász szakorvosaihoz, akik mindig nagyon alaposan kivizsgálják a tüneteket, amelyek mögött esetlegesen egyéb okok is meghúzódhatnak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ma van a Véradók Világnapja
Június 14-e a Véradók Világnapja. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közösen köszönti a véradókat, akik önzetlenségükkel hozzáj…

További cikkek