2021. 12. 4. szombat

Barbara, Borbála
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

 Itthon is nagyot robbant a távgyógyítás

A digitalizáció a mindennapi betegellátást is utolérte. A világjárvány felgyorsította a távorvoslás kipróbálását, és az otthon használható diagnosztikai eszközöket is egyre többen alkalmazzák. Az innovatív orvosi készülékek, a digitalizáció és technológiák szerepe ezért a jövőben tovább fog erősödni a K&H szerint.

 

A világjárvány az egészségügyben is felgyorsította a digitális technológia alkalmazását, hiszen az oktatás mellett az egészségügyi alapellátásnak is sokszor az online tér adott helyet. Bár a telemedicina és a távgyógyítás hazánkban még gyerekcipőben járnak, az már biztosan látszik, hogy a koronavírus-járvány merőben átalakította az orvos-beteg kapcsolatot az alapellátásban. A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) által idén áprilisban publikált felméréséből ugyanis kiderült, hogy a járvány második hullámában a megkérdezett, 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők 56 százaléka élt az orvosi távkonzultáció lehetőségével, és 85 százalékuk elégedett is volt, megfelelőnek találta ezt a megoldást.

 

A távgyógyítás mellett nemcsak az szól, hogy kényelmes és hatékony. A WHO jelentése szerint már most ötmillió orvosra és szakdolgozóra lenne szükség világszerte az egészségügyben. A jövőben ezért várhatóan a mostaninál jóval meghatározóbb szerepet kaphat a távorvoslás. Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász úgy látja, hogy mindkét oldalról, orvosoknak és pácienseknek is több nyitottságra van szükségük a távgyógyítás terén: „A telemedicina nem COVID miatti kényszermegoldás, hanem egy modern lehetőség a gyógyításra: számos betegség esetén akár fotó vagy videó alapján is eldönthető, hogy kell-e személyes orvosi vizsgálat, sok esetben pedig felírható akár gyógyszer is. Nem csak krónikus problémák, hanem akut betegségek esetén is sokszor használható a telemedicina, például felülfertőződött bőrelváltozásra is felírható antibiotikumos krém, pusztán egy fotó alapján. A telemedicina ugyanakkor nem helyettesíti, csak kiegészíti az orvoslást. Magyarországon túl sok orvos-beteg találkozás történik, ami COVID-tól függetlenül is csak egy újabb lehetőség egy betegekkel teli rendelőben egy másik betegség összeszedésére.”

 

egyre többen használnak digitális diagnosztikai eszközöket

„A távgyógyítás során az orvos és a beteg online „találkoznak” egymással, ami gyors és egyszerű, így a pácienseknek nem kell heteket várniuk, hogy szakemberrel konzultálhassanak. Amikor pedig elengedhetetlen a személyes kivizsgálás és beavatkozás, akkor is olyan innovatív eszközöknek kell rendelkezésre állni a rendelőkben, kórházakban, mentőautókban, amelyek megkönnyítik az orvosok, ápolók munkáját. A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat ezért idén ilyen eszközök beszerzésében is támogatja a gyermekegészségügyet” – nyilatkozta Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H gyógyvarázs pályázat zsűrijének tagja.  Az elmúlt időszakban igencsak népszerűvé váltak a könnyen és gyorsan használható otthoni diagnosztikai eszközök is. Ilyenek a szív- és érrendszeri funkciókat folyamatosan mérő okosórák, a testzsírszázalékot kimutató mérlegek, a bőr hidratáltságát feltérképező műszerek vagy a testmozgást mérő mobilalkalmazások. Bár ezek a digitális eszközök nem helyettesíthetik a szakorvosi vizsgálatot, az egészségmegőrzésben és az orvosok munkájának megkönnyítésében meghatározó szerepük lehet a jövőben. A hosszú távon gyűjtött élettani adatok ugyanis nagy segítséget jelentenek a szakorvosoknak a diagnózis felállításában. Ha például kardiológushoz megyünk, megmutathatjuk neki az okosóránk méréseinek eredményét, ami segíthet a további vizsgálatok pontos meghatározásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Öt plusz egy dolog, amit nem tudtál a tejről „A tej élet, erő, egészség”, „csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!” és még sorolhatnánk s…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum