2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Így maradhatsz sportos egész évben

Hasznos tippek és eszközök, hogy ne csak fellángolás legyen az újévi fogadalom

Alighanem idén is tettünk fogadalmat az újév alkalmából. Nagy népszerűségnek örvendenek ilyenkor a sportos életmódra vonatkozó elhatározásaink, amelyek között olyanok szerepelnek, mint a „legalább néha”, az „eddigieknél gyakrabban”, az „odafigyelek majd, hogy”, vagy a „tudatosan”, „megtervezve” és persze a „kitartóan”. De mi lesz végül az eredmény? Valljuk be, sokszor bizony csupán annyi, hogy a következő szilveszterkor ismét egy sportosabb új évre emeljük a poharunkat. Az ismert műszaki áruház összeállításában most olyan kiegészítő eszközöket javasol, amelyek segíthetnek könnyebben kialakítani új, aktívabb életvitelünket és fenntartani a motivációt.

 

Tedd meg az első lépést!

A legfontosabb az elsődleges célunk meghatározása, enélkül nem valószínű, hogy hosszú életű lesz az új projektünk. Különböző okok húzódhatnak meg az életmódváltás mögött: van, aki egészségesebb szeretne lenni, van, aki fogyni vagy éppen izmosodni szeretne, míg mások állóképességükön terveznek javítani, vagy szellemi frissességre és stresszmentes mindennapokra vágynak. Jelöljük meg, mi a legfontosabb célunk az életmódváltással, hogy mindig legyen egy konkrétum, amivel motiválhatjuk magunkat.

 

A fő irány letisztázása után jelöljünk ki rövidebb távra szóló részcélokat, amelyeket pontosan meghatározunk. Sokat segít a folyamat során – és a kitartásban – ha vannak részeredmények, amelyeket elérve elégedettek lehetünk. A kisebb lépéseket követve a főbb célunk is elérhetőbbnek tűnik majd.

 

Kezdetnek – főleg hidegben – otthoni edzés

Év elején – amikor még gyakoriak a mínuszok éjszaka és napközben sem számíthatunk 10 fok feletti hőmérsékletre – érdemes a beltéri edzést választani, főleg, ha most kezdünk neki a sportolásnak. Ízületeink is hálásabbak lesznek, ha nem egyből a hidegben állunk neki a megerőltetésüknek. Az otthoni mozgást már nagyobb befektetés nélkül is elkezdhetjük – nem kell számottevő beruházásban gondolkodnunk ahhoz, hogy az alapfelszereléseket beszerezzük. Az Euronics frissen bevezetett sporteszközkínálatában pedig a szükséges felszereléseket egy lendülettel be is tudjuk szerezni – akár kényelmesen, online vásárlással is.

 

Alapvető felszerelések

Az alapfelszerelés sportáganként eltérhet, de kezdetnek az otthoni mozgáshoz viszonylag könnyedén meghatározható a lista.

Egy fitnesz matracra mindenképpen szükség van, hiszen a kényelmünk biztosítása mellett egészségünk megőrzése is múlhat a megfelelő alapzaton. A matrac csúszásgátló felülete a padló és a talpunk irányában is biztosítja a stabilitást, miközben puhaságával megvédi a térdünket, hátunkat, könyökünket a különböző gyakorlatok végzése és pózok kitartása során.

 

Akár magunktól, akár egy jó videót vagy online órát követve edzünk, hasznunkra lesznek a különböző erősségű gumikötelek. Ezek az univerzális kiegészítők a láb, a kar és a test központi izmainak erősítésére is kiválóan alkalmasak, számtalan gyakorlatot találhatunk a használatukra. Nem utolsó sorban pedig már viszonylag kevés anyagi ráfordítással is beszerezhetőek. Kezdőként indítsunk egy gyengébbel, majd izmaink erősödésével párhuzamosan váltsunk a következő nehézségi fokozatú gumiszalagra.

 

Hasonló a helyzet a kis kézisúlyok terén: kezdjünk egy 1,5 kilós példánnyal, amit komfortosan elbírunk. Úgy kalkuláljunk, hogy a kézisúlyokkal végzendő gyakorlatok huzamosabb ideig végezzük: 2-3 emelésnél magasabb szériaszámmal dolgozunk majd, így a vásárlás előtti teszteléskor se pár emelés alapján válasszuk ki a megfelelő súlyzó méretet. A legtesthezállóbb kialakítás megtalálásához próbáljunk ki több példányt, hogy megtaláljuk a számunkra legpraktikusabbat. Érdemes neoprén borítású eszközökben gondolkozni, amelyek nem csak jó tapintásúak, de a megfelelő tapadást is biztosítják izzadás és intenzív mozgás közben. Hosszabb távra tervezve praktikus megoldás, ha olyan kézisúlyzót választunk, amelyen a tárcsák cserélhetőek, így tulajdonképpen egy eszköz beszerzésével több különböző nehézségi fokozathoz jutunk hozzá, a fejlődésünkkel párhuzamosan emelhetjük a nehézségi szintet időről időre.

 

Az edzőhevederekkel alaposan átmozgathatjuk a teljes izomzatunkat egy saját testsúlyos edzés keretében. Egyéb extra kiegészítőkre nincs is szükségünk egy szuper edzéshez, csak a heveder rögzítéséről kell gondoskodnunk és már indulhat is a minden porcikánkra kiterjedő erősítés.

 

Ha szilárd elhatározásunk a sport rendszeresítése mindennapjainkban, gondolkodhatunk komolyabb beruházáson is. Egy jó futópad, szobabicikli vagy ellipszistréner hasznos segítségünk lehet hosszú távú célunk mielőbbi elérésében – akár karcsúsodni, akár izmosodni akarunk, de állóképességünk javításában és általános egészségmegőrzésünkben is remek társnak bizonyulnak ezek az eszközök.

 

Egészségesen a konyhában is – alap kiegészítő sportolóknak

Az egészséges életmód elérése érdekében a sport mellett fontos a megfelelő táplálkozásra és tápanyagbevitelre is odafigyelni. A vitaminok pótlása a téli időszakban és a tavaszi fáradtság idején kiemelten fontos, azonban a sűrű hétköznapokban nem mindig jut elegendő idő és figyelem erre. Praktikus eszköz e célra egy smoothie készítő, amellyel könnyedén, pár perc alatt összedobhatjuk reggelente kedvenc gyümölcsturmixunkat, amit zabpehellyel és egyéb extrákkal tehetünk teljesebbé, a beépített kulaccsal pedig rögtön magunkhoz is vehetjük az energiával teli, egészséges italunkat.

 

Energiával feltöltve – táplálékkiegészítőkkel a teljes lendületért

Ha magasabb fokozatra kapcsolunk, elérkezhet az idő, amikor szükséges a megfelelő táplálkozás mellett kiegészítőkkel is támogatnunk a szervezetünket. Intenzív sport végzésekor életmódunktól, testalkatunktól, tevékenységünktől és célunktól függően válogathatunk a különböző súlycsökkentést, testtömegnövelést, izomépítést elősegítő táplálékkiegészítők közül, de emellett jól jöhetnek a különböző energiaszeletek, valamint vitaminok és ásványianyag-kapszulák is. Jó hír, hogy új, a sportteljesítményünket segítő eszközeink mellett egyből ezeket is beszerezhetjük a műszaki áruházlánc polcairól.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek