2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Hogyan segíti egy megfelelő kialakítású cipő lábunk egészségét?

Lábunk nagy terhelésnek van kitéve, hiszen járás közben testsúlyunk 1,25-szöröse nehezedik a lábfejekre, futás közben pedig ennek a duplája. Egy nap átlagosan 8-10 000 lépést teszünk meg, így nem csoda, hogy szinte valamennyien megtapasztaljuk a lábfájást életünk során.

A talp gördülésének hiánya nem tompítja az ütközést, ezért az alsó végtagra és a gerincre tolódik, emiatt térd-, csípő-, derék- és hátfájdalmak is kialakulhatnak. Vannak különböző tényezők, amelyek elősegítik a láb betegségeinek, fájdalmának és deformitásának kialakulását.

A lábfej elváltozásai

Hatékony megelőzést és a tünetek enyhülését segíti elő a Patikatt.hu gyógyászati termékeinél található lábbelik alkalmazása. Az ortopédiailag és anatómiailag is ideális cipő és gyógypapucs viselése mindenki számára ajánlott akkor is, ha nincs kialakult probléma.

Az egészséges lábboltozat stabil és teherbíró, amit a szalagok és az izmok segítenek. Lábproblémák esetén általában először a hosszanti boltozat magassága csökken, ezt követi a harántboltozat süllyedése. A boka süllyedése a bokák elmozdulása esetén jön létre, amiből nagy eséllyel lúdtalp alakulhat ki.

A magas sarkú, hegyes orrú cipőben a nagylábujj csontjai és ízületei a rendellenes tartás következtében elmozdulnak, és kialakulhat a bütyök és a kalapácsujj. Kellemetlen tünetei lehetnek a bőrkeményedés, sebesedés és gyulladás is.

Milyen cipőt érdemes vásárolni?

Fontos, hogy lábbelink kényelmes legyen, a lábujjakat ne szorítsa össze, és szabad mozgást biztosítson számukra. A jó cipő orra viszonylag gömbölyű, talpa rugalmas és hajlékony, amely harmonikusan követi a talp gördülését járás közben. Az optimális kéregrész jól tartja a bokát és a sarkat, ami nagyjából 3-5 cm magas.

Nemcsak a nem megfelelő kialakítású cipők okozhatnak problémákat, hanem életmódunk is. A folyamatos ülőmunka természetellenes tartásba kényszeríti a testet hosszú órákon keresztül, de a sok egy helyben állás is épp olyan káros lehet.

Az elhízás, a különféle betegségek, a természetes öregedés is okozhat lábproblémákat. Ezért nagyon kritikus pont a tökéletes lábbeli viselése annak érdekében, hogy megelőzzük ezeket a fájdalmas elváltozásokat.

Különböző talpkialakítások

Az utcai, az otthoni és a munkahelyi lábbelik vannak rajtunk leggyakrabban, ezekben a helyzetekben kiváltképp fordítsunk kellő figyelmet a kényelemre.

A sarok-, a térd- és az alsó háti fájdalom gyakran a lábfej befelé dőlésének következménye, ebben az esetben válasszunk ezt ellensúlyozó talpbetéttel rendelkező lábbelit. Létezik olyan speciális emlékező párna, ami a gyaloglás során keletkező nyomást elnyeli, éjjel pedig visszanyeri eredeti alakját.

Különleges gélpárna nyeli el a nyomást némely cipőben, amely hatékonyan egyenlíti ki a lépéseket. Egy vérkeringést serkentő masszázs talppal pedig új erőt adhatunk lépteinknek.

Sokféle problémát orvosolhatunk egy remek cipővel. Vizsgáljuk meg lábainkat ,és keressük meg azt a talpkialakítást a cipőben, amire a lábunknak szüksége van!/X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …