2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Európában is egyedülálló miskolci Kardiovaszkuláris Centrum

Újabb sajtótájékoztatót tartottak pénteken a megyei központi kórházban, azt követően, hogy tavaly szeptemberben bejelentették a mintegy 40 milliárd forintos beruházást. Elkészültek ugyanis a kivitelezési tervek, így már részleteiben is láthatjuk, hogyan is fog kinézni a Kardiovaszkuláris Centrum.

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója felelevenítette, még 2018 őszén merült fel először a központ megépítésének gondolata, az elmúlt időszakban aztán összeállították és elfogadtatták a szakmai tartalmat, majd lebonyolították az építészeti közbeszerzést, aztán jöhetett a tervezés. Mostanra megkapták az az építési engedélyt, elkészültek a kiviteli tervek. A folytatásban kiírják az építkezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

– Szeretnénk, hogy legkésőbb egy éven belül elkezdődhessen az építkezés – szögezte le a főigazgató, kiemelve: „rendkívül ritka” egy egészségügyi intézmény életében, hogy a felújítások mellett zöldmezős beruházást hajthat végre.
Látványterv

Hozzátette, már az épület tervezésénél pontosan tudták, hogy milyen betegforgalommal kell számolni, ennek megfelelően alakították ki az ágy- és a műtőkapacitást, a személyzeti igényeket.

– Most, hogy a tervek megvannak, elkezdődik a humán erőforrás képzése. Mire az épület elkészül, addigra mi is készen állunk majd az üzemeltetésre – mondta.

Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, „sokan és sokat” dolgoztak és dolgoznak jelenleg is „az európai szintű központ” létrejöttéért.

– A beruházás is bizonyítja, hogy a háború és a gazdasági válság ellenére sem adjuk fel a törekvéseinket, mindent megteszünk Miskolcért – hangsúlyozta a politikus.

Mátyás Lajos, a kórház sebészeti jellegű osztályok felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettese úgy fogalmazott, az új központban, egy épületben „kompromisszummentesen” tudják megoldani a diagnosztikai, a járó- és fekvőbeteg-ellátási és egyéb feladatokat. Hozzátette: az országban sehol máshol nincs ilyen koncentráció.

A rendészeti szakközépiskola kerítése mellett, a korábbi, elbontásra váró szülészeti-nőgyógyászati épület helyén húzzák fel az új centrumot. Breitenbach Sándor, az intézmény műszaki igazgatója elmondta: bő 15 ezer négyzetméteren, 7 szinten 180 betegágy és 10 műtő kap helyet, a betegellátáshoz kapcsolódó valamennyi diagnosztikai és kiszolgáló berendezéssel.

Elmondta, jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatósággal közösen készítik elő az építőipari kivitelezésre vonatkozó közbeszerzéshez a dokumentációkat, ezzel párhuzamosan készülnek a műszerekre vonatkozó közbeszerzési eljárásra is.

A kórház vezetése úgy tervezi, hogy 2024-ben elindíthatják a beruházást, és 2026-ra elkészülhet a centrum.

Nagy Gergely György, a Kardiovaszkuláris Centrum centrumvezető főorvosa „egészségtörténeti beruházásnak” nevezte a mostanit, mivel minden olyan szakma, ami a szív- és érrendszeri betegek ellátását szolgálja, az egy helyre kerülhet. Egy egész régiót látnak el ebben a struktúrában.

Rámutatott: hazánkban eleve kedvezőtlenek a szív- és érrendszeri betegségből adódó népegészségügyi mutatók, 5-7 évvel rövidebb a várható élettartam, mint az Európai Unió többi országában, és magasabb a halálozás is. A munkaképes lakosság esetén a korai halálozás duplája annak, mint ami az EU-ban van. A régió még inkább hátrányos helyzetű: „a rossz magyar mutatókhoz” képest is 2,5-szeres a szív- és érrendszeri betegségeknek betudható halálozás.

– Beavatkozásra van szükség, úgy gondoljuk, hogy egy ilyen komplex központtal egyetemi szintű ellátást tudunk biztosítani Miskolcon, és egy egész régiót le tudunk fedni – mondta.

Hozzátette: elkezdték fejleszteni a humánerőforrást, öt év alatt húsz főről 56-re emelték a kardiológusok számát. Abban bíznak, hogy a centrum megnyitására hetven orvosra, és mintegy 200-250 szakdolgozóra emelkedik a létszám.

Végül Puskás Péter tervező, a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezetője kiemelte, olyan centrumot terveztek, ami nem csak a 2026-os átadásakor, de évtizedek múltán is modernnek hat majd. Ugyanakkor – mivel „egy új élet megkezdésére” lesz itt esélye a betegeknek – az embert állították a középpontba a tervezésnél, ami szintén a gyógyulást szolgálja majd.

Forrás:minap.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …