2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF

Együttműködési megállapodás a gyermekhospice ellátás fejlesztéséről és oktatásáról  

Legnagyobb számban a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának betegeit látja el a törökbálinti Tábitha Ház, illetve nekik és családjaik számára nyújt támogatást, szakmai segítséget, életvégi állapotellátást, de sok esetben krónikus betegek időszakos ápolását, kezelését is segítik – mondta el dr. Szabó Attila. A Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a szerződéskötés kapcsán kifejtette, évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemet az ország egyetlen működő gyermekhospice házához, amely gyakorlatilag az egyetlen dedikált palliatív hospice ellátást végző intézmény, melynek igazgatója, dr. Benyó Gábor a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa is.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a graduális képzésben gyermekgyógyászatot hallgatók gyakorlati időt tölthessenek a Tábitha Házban, illetve az egyetemen belül a Gyermekgyógyászati Klinikán kaphassanak ismereteket a gyermekhospice szakterületről.

A megállapodással szeretnék elősegíteni, hogy a posztgraduális, szakképzésben résztvevők ismerjék meg a gyermekgyógyászati ellátásnak ezt a részét, és a másik oldalról az egyetem nagyobb számú és megfelelően magas szakképzettséggel rendelkező, elsődlegesen a gyermekgyógyászati területen dolgozó, annak a szubspecialitásait működtető kollégái segíthetik ezáltal az ottani munkát – emelte ki dr. Szabó Attila.

Magyarországon körülbelül 7500 és 12000 közé tehető azon betegek száma, akiket a gyermek palliatív hospice ellátáson belül indokolt gondozásba venni – mondta el dr. Benyó Gábor. A Tábitha Ház orvosigazgatója kifejtette, a gyermek palliatív és hospice ellátás jelentős részben mentesítő ellátást is jelent: a tartósan otthon gondozott és ápolt, egész napos ellátásra szoruló betegek családjainak nyújtanak mentesítést. Így a testvérekre, egymásra is fókuszálhatnak a szülők. Hozzátette: az ellátottak közt vannak vesebetegek, szívbetegek, anyagcserebetegek a ház falain belül, illetve az otthonápolásban is,  az elhunyt betegek nagy része ugyanakkor onkológiai beteg. “Összességében azonban, ha az ápolási napok számát nézem, akkor azok 80 százalékban mentesítésről szólnak. Segítsünk a családoknak megtartani a saját egységüket, hogy a saját életükkel is tudjanak foglalkozni, és az egészséges testvérrel is tudjanak együtt lenni. Ez is célja a munkánknak. A Tábitha Házban jelenleg öt ágyat finanszíroz a társadalombiztosítás, de egy folyamatban levő fejlesztés keretében várhatóan rövid időn belül megduplázódik az ellátási lehetőség” – mondta el Benyó Gábor.

Galéria

5kép

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara Dubóczky Gergely vezetésével az idei, immár hagyományos budapesti jótékonysági koncertjének a bevételével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ez a cél egy további beruházással még teljesebb módon megvalósulhasson. A támogatással egy olyan családi közösségi tér jöhetne létre a Tábitha Házban, ami szaksegítség mellett, de az otthoni körülményekhez leginkább hasonló, intim, családi összejövetelekre alkalmas helyiség kialakítását tenné lehetővé.

A Medikus Zenekar a budapesti jótékonysági koncert előtt november 3-án Veszprémben fellép. Itt is, valamint november 4-én Budapesten, a Zeneakadémián csendül fel Giuseppe Verdi „Requiem” című műve, a Medikus Zenekar mellett a Semmelweis Egyetem Kórus, Veszprém Város Vegyeskara és az ipolybalogi Szent Korona Kórus közreműködésével.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …