2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Az ízületi panaszokat a civilizációs betegségek okozzák!

Tévhit, hogy ízületi fájdalmakat a tavaszi időjárás okozza! Ezt kell tudni az ízületi panaszok megelőzéséről és gyógyításáról!

 

Az időjárás felerősítheti az ízületi fájdalmakat

Vajon tényleg létezik a tavaszi ízületi fájdalom? Dr. Kessler-Rosivall Andrea, az Affidea Magyarország ortopéd-traumatológus-fizioterápiás szakorvosa szerint ez ma már nem jellemző: ”Elképzelhető, hogy 30-40 évvel ezelőtt, amikor még nem volt ennyire változékony az időjárás, és az évszakok sokkal jobban elkülönültek, a tavaszi légnyomás különbségek valóban felerősítették az ízületek gyulladásos fájdalmát. Manapság azonban két-három naponta változik a hőmérséklet, változnak a frontok, a légnyomás, így a probléma nem csak tavasszal, de bármikor jelentkezhet. Az ízületi fájdalom így nem évszakfüggő, hanem időjárásfüggővé vált.” A szakember azonban kiemelte, hogy nem az időjárás okozza az ízületi problémákat, hanem főként a civilizációs betegségek.

 

A mozgásszervi probléma a második leggyakoribb krónikus betegség

A túlsúly az egész világot és Magyarországot is érinti, és ez sajnos nem csupán esztétikai probléma, hanem ez tehető felelőssé leggyakrabban az ízületek túlterheléséért. Az egészségtelen táplálkozás következtében kialakuló cukorbetegség, a szintén a helytelen táplálkozással összefüggő köszvény egyaránt árt az ízületeknek. Utóbbi egyértelműen az ízületi porcokat rongálja. Ehhez társul általában a mozgásszegény életmód, ami szintén fontos oki tényező. Ezen túl léteznek olyan traumás állapotok, sérülések is, amelyek szintén súlyosbítják az ízületek állapotát. Az ízületekre ható egyéb anyagcsere vagy genetikai betegségek, a csontanyagcsere problémák jóval ritkábban fordulnak elő. A túlsúly okozta ízületi betegségek tulajdonképpen népbetegséggé váltak, ráadásul a COVID-járvány és a home office sokat rontott a helyzeten. A lakosság egészségügyi állapotát vizsgáló 2019-es ELEF felmérés szerint a mozgásszervi problémák a magas vérnyomás után a második leggyakrabban előforduló krónikus betegségnek számítanak Magyarországon. A lakosság egyötöde (a férfiak 17, a nők 22%-a) küzd derék- és hátfájással, 15%-a (a férfiak 13, a nők 17%-a) pedig ízületi porckopással (arthrosissal).[1]

 

Mi történik egy ortopédiai szakrendelésen?

A mozgásszervi betegségekkel a reumatológia és az ortopédia foglalkozik.  Dr. Kessler- Rosivall Andrea hozzátette: „A betegek első körben a reumatológust keresik fel, amikor a konzervatív kezelések már nem hatnak, akkor kerülnek tovább az ortopédushoz. Az Affidea Magyarországnál egy ortopédiai szakrendelésen először anamnézist veszünk fel, azaz kikérdezzük a beteget a panaszairól, például volt-e műtétje korábban, sportol-e, van-e valamilyen krónikus betegsége. Ezt követi az ízületek fizikai vizsgálata, majd a legtöbbször röntgen képalkotó diagnosztika. Bizonyos esetekben szükség lehet CT vagy MR-felvételekre is a probléma pontos meghatározásához.”

 

 

 

Ezt kell tudni az ízületek gyógyításáról

A porcoknak a kopása egy korral együtt járó normál degeneratív folyamat, csak nem mindegy, hogy ez mikor jelentkezik és milyen gyorsan megy végbe. Az ízületek gyógyítása rendkívül szerteágazó. Kezdetben a rendszeres mozgás is sokat segíthet, amely javítja az ízületi vérkeringést – beleértve a porcok és a lágy részek vérellátását is – támogatja a sejtszintű anyagcserét, az erős izmok pedig stabilizálják az ízületeket. Az elmúlt két évtizedben több hatékony porcerősítő gyógyszer vált elérhetővé, így a glükozamin- és a kondroitin-szulfát tartalmú készítmények, illetve a hialuronsavat és kollagént tartalmú termékek. Érdemes megemlíteni az injekció formájában az ízületbe adható hialuronsavat is, amely kiválóan pótolja az évek múlásával egyre kevésbé termelődő kenőanyagot az ízületekben, azaz az ízületi belnyálkahártya által termelt folyadékot. A műtéti eljárásokat két nagy csoportra lehet osztani: az ízületet nem megtartó, protézis beültetéses műtétek, illetve az artroszkópos ízületi tükrözéses eljárásokat, amelyek során nem nyitják meg az adott érintett ízületet, hanem különböző módszerekkel javítják annak állapotát.

[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/te_2019/index.html

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…