2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Az autisták terápiás lehetőségeinek javítására indult vizsgálat a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának kutatói az autizmus spektrum zavar pszichológiai és neurobiológiai alapjainak jobb megértését és a terápiás lehetőségek javítását tűzték ki célul. Ennek jegyében egy online kérdőíves felméréshez és egy EEG (elektroenkefalográfiás) vizsgálathoz várják autizmussal érintett és neurotipikus, vagyis szokásos módon fejlődő idegrendszerű felnőttek jelentkezését.

A lakosság 1-2 százalékát érintő autizmus spektrum zavar az idegrendszer szokásostól eltérő fejlődése következtében alakul ki. A társas kapcsolatok kialakításának nehézségei mellett gyakran társul a külvilág ingereinek szokatlan érzékelésével és szorongással, depresszióval vagy más pszichés betegségekkel. Az érzelmi tünetek felmérését és kezelését nehezítheti, hogy az autizmussal élők nem mindig tudják felismerni és elmondani saját érzelmi állapotukat. Az autizmussal kapcsolatos szemlélet változása miatt az enyhébb tünetekkel és a jó beszédkészséggel rendelkezők csak felnőttkorban kapnak diagnózist és keresnek segítséget.

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának kutatói, dr. Czobor Pál egyetemi docens és dr. Kakuszi Brigitta tudományos munkatárs kutatócsoportja nemzetközi viszonylatban is úttörőnek számító módszerük segítségével vizsgálja az autizmussal élőket. Ennek során két részvevő – egy autista és egy neurotipikus személy – agyi tevékenységét regisztrálják azonos időben, de térben egymástól elválasztva. Mindketten számítógépes feladatokat oldanak meg, miközben visszajelzést kapnak egymás teljesítményéről. A teljesen fájdalommentes módszer során agyi tevékenységüket két, egyenként 256 csatornás EEG rögzíti. A vizsgálattól a szakemberek azt várják, hogy segíti az autizmusban észlelhető társas megismerési nehézségek biológiai hátterének jobb megértését, emellett pedig hozzájárulhat a nehézségek neurofeedback (a neurális tevékenység visszajelzésén alapuló) kezelési módszereinek kidolgozásához is.

A vizsgálathoz a 18-65 év közötti felnőttek 2022. június 30-ig tudnak csatlakozni. Érdeklődni, illetve jelentkezni az alábbi email címen lehet: kakuszi.brigitta@med.semmelweis-univ.hu.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika másik vizsgálatában dr. Farkas Kinga adjunktus és kutatócsoportja egy online kérdőívet állított össze, amelyben állításokat kell értékelni a társas kapcsolatokra, valamint önmagunk és a külvilág érzékelésének sajátosságaira vonatkozóan, illetve kérdésekre kell válaszolni. A körülbelül 45-60 percet igénylő kérdőíves felméréshez neurotipikus, autista és önmaguknál autizmust feltételező személyek jelentkezését várják 2022. január végéig.

A felmérés lezárultával a kutatók az adatok elemzését követően egy olyan kérdőívcsomag összeállítását tervezik, amelynek segítségével a szakemberek könnyebben és gyorsabban állíthatják majd fel a diagnózist, illetve az autizmushoz gyakran társuló mentális betegségek (pl. depresszió, szorongás) felismerését és hatékony gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelését is elősegítheti. A kérdőív ide kattintva érhető el.

Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …