2023. 12. 7. csütörtök

Ambrus
1 EUR 381 HUF
1 GBP 445 HUF

Amit nőként mindig tudni akart a szexről…

Talán nem merte megkérdezni, de ezúttal szerencséje van, mert nem is kell. Elegendő egyszerűen ezt a cikket elolvasni, és máris többet megtudhat a női szexualitásról.

Ha pedig azért ragadta meg a figyelmét a téma, mert úgy érzi, gondjai támadtak ezen a téren, keresse fel az Onlinepszichológus.net szakembereit, akik szakértő segítséget és támogatást tudnak nyújtani.

A férfiak és a nők nagyon nem egyformák!

Nem csupán az egyértelmű nemi jellegekre és különbségekre gondolhatunk, hanem más fontos tényezőkre is. Ilyen például az, hogy egészen másképp zajlik le a nemi érés. Az első menstruációt és az első ejakulációt is bajosan próbálnánk meg egymással összehasonlítani.

De mindezek mellett számos más dologban is eltéréseket találunk. Elég csak a családi mintákra gondolni, vagy arra, ahogyan a szélesebb társadalom kezeli a női szexualitást.

A szexualitás modelljei

A Kaplan-féle modell alapján három fázist kell elkülöníteni: a vágyat, a nemi izgalmat és az orgazmust. De miért érdekes ez számunkra? Azért, mert a szexualitás zavarai is ezekhez a szakaszokhoz kapcsolódnak.

A kettős kontroll modellje más irányból közelít. Eszerint ugyanis az a fontos, hogy az adott ingerre szexuális izgalom vagy gátlás fog kialakulni. Az izgalom rendszere folyamatosan monitorozza a környezetet a pozitív ingerekre találás érdekében. Ilyenek a szagok, az ízek vagy akár a fantáziák is.

De emellett a szexuális gátlás rendszere sem rest, és a fenyegető vagy másképpen az izgalom ellen ható jelek után kutat. Ezek közül egyébként nem mindegyik lehetetleníti el a nemi életet, de egyfajta fékként működik. A félelmek vagy szorongások is ebbe a rendszerbe tartoznak.

Hogyan tehetjük jobbá a szexuális életünket?

Noha egy komoly traumát vagy abúzust követően javasolt a szakember felkeresése, kisebb elakadásoknál mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy jobbá váljon, pozitív irányba változzon a szexualitásunk.

Az egyik fontos feladatunk az, hogy jobb kapcsolatot alakítunk ki magunkkal. Érdemes megkeresni magunkon a szeretnivaló részeket, de írhatunk dicséreteket összegyűjtő naplót, illetve az is remek, ha összeszedjük azokat az emlékeket, amikor átéltük azt, hogy szeretjük önmagunkat.

A szexpozitív kontextus kialakításával pedig rengeteget tehetünk azért, hogy a szexuális izgalom rendszerét erősítsük. Ennek három fontos eleme van, mégpedig a biztonságos kapcsolat, az erotikus ingerek megléte, valamint a kicsi stressz. Ha az utóbbi túlságosan nagy, akkor sajnos hiába vesznek körül minket serkentő hatású ingerek, a reagálás nem tud bekövetkezni.

Ha mindezen tanácsokat bevetettük már, de nem értünk el változásokat, akkor valószínűleg eljött az ideje annak, hogy pszichológus segítségével birkózzunk meg a problémánkkal. Érdemes ezt is megpróbálni, hiszen a jó szexuális életnek számos pozitív hatása van./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ahol a szívbetegség kezdődik
Szívelégtelenség és szívünk megváltozott energia-anyagcseréje  A szív és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak világszerte. 1  Ált…

További cikkek