2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

A Semmelweis két munkatársa is bekerült a világ legidézettebb kutatói közé

Dr. Ferdinandy Péter

A lista szerkesztői a 2011 és 2021 között megjelent legidézettebb (highly cited), legfeljebb 30 szerzőjű közleményeket vették alapul a rangsoroláshoz; vagyis azokat a publikációkat, amelyek a hivatkozások száma szerint szakterületükön bekerültek a legjobb 1 százalékba. A tudományos világban az idézettség, vagyis a kutatásokon alapuló közleményekre történő hivatkozás, jelenti a tudományos hatás mérőszámát. Minél jobban idézett egy szakterület, annál több magasan idézett publikációra van szükség ahhoz, hogy valakit megemlítsenek a rangsorban.

A legtöbbet idézett kutatók (Highly Cited Researchers) 2021-es listájára a Semmelweis Egyetem két professzora került fel: dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, valamint dr. Győrffy Balázs, az egyetem Bioinformatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora.

Dr. Győrffy Balázs

Dr. Ferdinandy Péter 14 db magasan idézett közleménnyel rendelkezik és idén ötödször került fel a Highly Cited Researchers listára. 2014 és 2017 folyamán a farmakológia és toxikológia szakterületben szerepelt, míg 2020, 2021, valamint 2022-ben a több tudományterületet együttesen számba vevő ún. cross-field kategóriában.

Dr. Győrffy Balázs 13 db, sokat idézett publikációval rendelkezik, szintén a cross-field kategóriában.

A listán szereplő másik két, magyar kutató: dr. Demetrovics Zsolt az ELTE, míg dr. Szolnoki Attila az MTA munkatársa. A Web of Science 21 tudományterületet érintő, multidiszciplináris, nemzetközi tudásadatbázis törzsgyűjteményén alapuló kutatói listáján a tudósok mintegy egy ezreléke, összesen hétezer ember szerepel a világ minden tájáról.

Dávid Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek