2022. 06. 30. csütörtök

Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

A hosszú home office-t a gerincünk bánja

Az otthoni munkavégzés megsokszorozta a mozgásszervi panaszok előfordulását. Íme az ortopéd szakorvos tanácsai a hát-, nyak- és derékfájdalmak megszüntetésére.

 

Az irodai munkavállalók jó része dolgozik otthonról, így érdemes lenne a munkaadóknak is átgondolni, hogy egészségügyi szempontból milyen módon támogathatják kollégáik otthoni munkavégzését. Egy olasz home office kutatás szerint ugyanis a dolgozók 41%-nál jelentkezett derékfájdalom az otthoni munkavégzés során, 50%-uknál pedig súlyos nyaki fájdalom. A megkérdezettek 7 %-a váll-, csípő- és térdproblémákra is panaszkodott.[1] Hasonló jelenségről számolt be Dr. Ráthonyi Gábor, az Affidea Magyarország ortopéd szakorvosa és gerincspecialistája is: „Én is tapasztalom, hogy a páciensek fele home office-szal összekapcsolható panaszokkal jelentkezik, ami nem meglepő. Az otthoni munkavégzés miatt az irodai dolgozók többsége tulajdonképpen lecserélte a kényelmes, ergonómiailag megfelelő munkaállomását egy konyhaasztalra és valamiféle ülő alkalmatosságra, vagy rosszabb esetben egyszerűen a kanapéról, ágyból görnyedve dolgozik. Ráadásul a mozgásszegény életmód a korábbihoz képest is még jellemzőbbé vált. Ezek együttesen súlyosbítják a már meglévő mozgásszervi tüneteket vagy az eddig egészséges embereknél is panaszokat okozhatnak. A test egy ideig képes kompenzálni, de túl hosszú ideje tart ez a helyzet, így a home office-ban dolgozók egy részénél a derék, hát- és nyakfájdalom bizony krónikus problémává vált.”

Az otthoni munkavégzés mozgásszervi hatásai miatt egyre több fiatal és középkorú páciens jelenik meg az ortopédiai szakrendeléseken azzal, hogy fáj a nyaka, a háta, a dereka. Dr. Ráthonyi Gábor kifejtette: „A laptopon való munka folyamatos izommunkát igényel, hogy a fejünket megfelelő szinten tartsuk. Ha ez a helyzet nagyon lent van, akkor különösen megterheli a nyaki izmokat, amely fájdalomhoz, görcsökhöz, később pedig keringési problémákhoz vezet. Ehhez társul, hogy ha az izmok elfáradnak, utána tulajdonképpen átveszik a szalagjaink a tartó szerepet, így az úgynevezett passzív részekben is komoly fájdalmak, mikrosérülések alakulnak ki, illetve egy idő után a porckorong is érintett lesz. Váll és háti gerincprobléma alakul ki a nem megfelelő ülőhelyzet miatt. Ráadásul a home office-ban dolgozók még azt a minimális napi mozgást is elvesztették, amit korábban a munkahely gyalogos megközelítése vagy az irodában történt járkálás jelentett.”

Mi lehet a megoldás? Otthon is meg kell teremteni a szükséges munkakörülményeket: nagyon fontos az asztal magassága, amely megfelel az ergonómiai követelményeknek, azaz a munkavállaló képes egyenesen ülni úgy, hogy a monitor szemmagasságban helyezkedik el, a billentyűzet pedig kényelmesen elérhető enyhén hajlított karral, illetve a talp a talajon nyugszik. Ez talán lényegesebb is, mint a szék, nem javasolt teljesen áttérni álló asztali munkára, hiszen az álló pozíció nagyon sokszor komoly terhet ró a lábra, térdre és viszerekre. A munkaadóknak is érdemes lenne átgondolni, hogy miként támogathatják a home office-t megfelelő munkaállomások biztosításával. Dr. Ráthonyi Gábor kiemelte: „Véleményem szerint a testhelyzet gyakori változtatása a meghatározó, azaz rendkívül fontos, hogy a munkát szakítsuk meg félóránként-óránként és mozogjunk.  Itt nem elég az, hogy hetente kétszer-háromszor elmegyünk kocogni vagy kerékpározni, fontos a mélyebb izmokat is átmozgató torna, amit bizony rendszeresen kellene végeznünk együttesen azzal, hogy az állandó ülést megszakítjuk néha egy-egy kis átmozgatással.”

A home office nyomán kialakult mozgásszervi problémákat érdemes szakértői segítséggel megoldani. Az ortopéd szakorvos felméri a páciens állapotát, majd esetlegesen gyógyszeres kezelést javasol a gyulladások kezelésére, és megfelelő mozgásterápiát ír elő a kiváltó okok megszüntetésére, gyógytornász bevonásával. „Nem mindegy, hogy a beteg minként válogatja meg a mozgásformáit, a futás, a spinning és az aerobic nagyon jó a szív- és érrendszernek, a hangulatnak és feszültségoldásra, de nem feltétlenül pozitív, ha valaki mozgásszervi panaszokkal küzd. A mélyizmokat átmozgató torna más hozzáállást kíván, lassabb és több odafigyelést igényel, ezt érdemes szakember segítségével elsajátítani. Az is általános tapasztalat, hogy a páciensek otthon kevésbé tornáznak rendszeresen, sokkal célravezetőbb, ha valaki hetente több alkalommal vezetett gerinctornára vagy egyéb átmozgató tornára jár.” – állítja az Affidea Magyarország ortopéd szakorvosa.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7503869/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum