2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

5 tipp, hogy hogyan kerüljük el a megfázást télen

Az izgatott karácsonyi készülődést könnyedén elronthatja, ha a nátha ledönt minket a lábunkról. Ha szeretnénk kiélvezni az ünnepek és az újév kezdetének minden percét, akkor érdemes odafigyelnünk az immunrendszerünkre ebben a hideg időszakban is – szakértő tippjeivel.

  1. A mozgás télen sem maradhat el

Amikor kinézünk az ablakon, és meglátjuk a szürke, hideg időjárást, legszívesebben betakaróznánk kedvenc plédünkbe és megnéznénk egy jó filmet. Azonban néha muszáj erőt venni magunkon, mert a rendszeres testmozgás télen sem maradhat el. Megfelelő öltözetben a kültéri sportoknak sincs akadálya, de lehet, hogy komfortosabbnak érzünk ilyenkor egy edzőtermet vagy sportpályát. Bármelyiket is választjuk, ne felejtsük el, hogy a mozgással erősítjük a szervezetünket és támogatjuk az immunrendszerünket.

  1. Ügyeljünk a vitaminpótlásra

A vitaminpótlás télen is épp annyira ajánlott, mint az év bármely időszakában. Sőt, a hideg időszakban érdemes nagyobb mennyiségű vitamint bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerüljük a megfázást. A zöldségek és gyümölcsök mellett kifejezetten javasolt az étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyekkel biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges napi vitamin adagot. Fogyasszunk naponta legalább 2000 mg C-vitamint és 2000 NE D-vitamint.

  1. Meleg folyadékok a testnek és a léleknek

A folyadékpótlás télen is ugyanolyan fontos, mint a nyári hőségben. Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával támogatjuk testünk méregtelenítő folyamatait, ráadásul egy meleg tea vagy leves a kinti hidegben lehűlt testünket is képes felmelegíteni, a lelkünkről nem is beszélve. Érdemes télen hosszú forró fürdőket is venni, hiszen nemcsak ellazít minket, de a szív működését is támogatja.

  1. Táplálkozzunk tudatosan

Bár télen nem könnyű friss zöldségeket és gyümölcsöket beszerezni, szervezetünknek attól még szüksége van a vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint mikro- és makro tápanyagokban gazdag ételekre. Étkezésünket egészítsük ki olyan fehérjedús étrendkiegészítőkkel, amelyek lehetőleg magas rost-, de alacsony szénhidráttartalommal bír.

„A rostoknak fontos szerepük van az emésztőrendszer megfelelő működésében és az anyagcserében is.  Manapság már pontosan ezen hatásai miatt kap egyre nagyobb figyelmet az élelmi rostok mindennapi fogyasztása” – tette hozzá Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

  1. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A karácsonyi készülődés során annyi teendő és feladat van, hogy nehéz rendesen kipihenni magunkat, pedig a jó minőségű alvás egészségünk egyik alappillére. Immunrendszerünk ilyenkor képes feltöltődni, hogy aztán újult erővel vehesse fel a harcot a vírusok és baktériumok ellen. Szervezetednek extra löketet adhatsz, ha lefekvés előtt olyan vitaminokkal támogatod, amelyeket kifejezetten az esti órákban érdemes bevenni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …