2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • Vadai Ágnes sajtótájékoztatója: A DK miniszterektől és Polt Pétertől vár választ az izraeli kémszoftverről

Vadai Ágnes sajtótájékoztatója: A DK miniszterektől és Polt Pétertől vár választ az izraeli kémszoftverről

A sajtótájékoztató a DK Facebook-oldalán megnézhető: https://www.facebook.com/dk365/videos/579328329779990

 

Vadai Ágnes:
„Vasárnap délután kirobbant az újkori magyar demokrácia legsúlyosabb botránya, a fideszes lehallgatási botrány. Az már most biztos, hogy az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust magyar célszemélyek, többek között független magyar tényfeltáró újságírók, üzletemberek és ismeretségi körük és legalább egy polgármester megfigyelésére is felhasználták. Sőt, a nemzetközi tényfeltárási projekt részeként napvilágra került ügyből azt is megtudhattuk, hogy a kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. Azt azonban mind a mai napig nem tudjuk, hogy mely szervek és milyen célból vásárolták meg azt a szoftvert, amit sajtóhírek szerint Magyarországon arra használtak fel, hogy illegális eszközökkel megfigyeljék és lehallgassák az ellenzéket és a szabad sajtó maradékát.

A Demokratikus Koalíció nevében ezért írásbeli kérdéssel fordulok ahhoz a hat emberhez, akik az ilyen titkos információgyűjtésre jogosult szerveket felügyelik, név szerint Pintér Sándor belügyminiszterhez, Varga Mihály pénzügyminiszterhez, Szijjártó Péter külügyminiszterhez, Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez, Polt Péter legfőbb ügyészhez és Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, hogy megtudjuk: melyikük törvényességi felügyelete alá tartozó szervnél vásárolták meg a Pegasus nevű kémprogramot?  Használták-e a Pegasust magyar újságírók és üzletemberek megfigyelésére ezeknél a szerveknél? Egy ilyen eset ugyanis nem történhet meg következmények nélkül egy európai országban – tényfeltáró újságírókat megfigyelni és lehallgatni ugyanis csakis a legsötétebb diktatúrákban szokás. Aki pedig egy külföldön vásárolt kémszoftverrel figyelteti meg saját állampolgárait, az a hazát árulja el.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…