2023. 12. 2. szombat

Melinda, Vivien
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF

Engedély nélkül próbált árulni a Kocsonyafesztiválon

Miskolcon is – mint minden településen – a közterületfoglalásnak megvannak a szabályai, ezek betartása mindenki számára kötelező.

A Kocsonyafesztivál szervezői is ezen szabályok, rendeletek betartásával végezték munkájukat, ezen szabályozásoknak megfelelően kaptak engedélyeket, és adtak engedélyeket az árusoknak. Miskolc MJV Önkormányzata éppen ezért visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai részéről rasszista megkülönböztetés történt a Kocsonyafesztivál alatt.

 

Az Igaz Szó Magyarországi Romák Független Érdekszövetségének elnöke ugyanis nem származása miatt nem árusíthatott a fesztiválon, hanem azért, mert nem rendelkezett azokkal az engedélyekkel, amelyek a fesztiválon való kitelepüléshez szükségesek voltak. Mindezek ellenére a rendészet munkatársai és a szervezők is – észlelve a problémát – a megoldást keresték, ezért felajánlották számára, hogy a Szinva teraszon – ahol a Kocsonyafesztivál központi programjai voltak, és ahol a civil mozgalmak is megjelentek – díjmentesen felállíthatja a standját, de a szervezet elnöke nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

 

Az Érdekszövetség elnöke nem először keveredik ilyen helyzetbe, korábbi Kocsonyafesztiválokon is voltak hasonló engedélyezési problémái. A szervezők akkor is jelezték az Érdekszövetség felé, mi a hivatalos útja az – egyébként ingyenes – engedélykérésnek, de akkor és később sem tartotta ezt be.

 

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a háromnapos téli fesztivál hatalmas siker volt, több százezer embert vonzott, igazi közösségi élményt nyújtott, fantasztikus hangulatot varázsolt Miskolc belvárosának utcáira, tereire. A MIÖR munkatársai éppen ezért több százezer ember biztonságáért feleltek, és példaértékűen végezték munkájukat. Ennek is köszönhető, hogy botrányoktól, atrocitásoktól mentesen zajlott le az ország egyik legnagyobb téli-tavaszi rendezvénye.

 

Miskolc MJV Önkormányzatának vezetése határozottan visszautasítja azokat a vádakat, miszerint rasszista megkülönböztetés történt Miskolcon. A város vezetése ugyanis elkötelezett a kisebbségi, nemzetiségi jogok betartása mellett. A 2019 októberétől regnáló vezetés számos felzárkóztatási programot hirdetett, a roma nemzetiségi önkormányzattal és érdekképviseleti szervekkel is szorosan együttműködik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal például a Lyukóvölgyben dolgoznak azon, hogy az ott élő roma emberek életminőségét javítsák.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek