2023. 02. 9. csütörtök

Abigél, Alex
1 EUR 389 HUF
1 GBP 438 HUF

Biden és szövetségesei – Biden és az oroszok – Kommentár

 Magyar Békekör Egyesület Hírek

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója a következőképpen értékelte Joe Biden amerikai elnök európai útját:

Washington, 2021. június 17. (AP) – Joe Biden elnökként először járt külföldön, és azt üzente, hogy nem folytatja elődjének bomlasztó tevékenységét, hanem az USA újra megbízható szövetséges lesz, és biztos kézzel fogja a kormánykereket. Az európai szövetségeseknek tetszett az üzenet, sőt, még egy ősellenség is elismerte.

Biden szerda este tért vissza Washingtonba egy heti távollét után. Bár üzenete világos volt, az Atlanti-óceán túlsó partján mégis maradtak kétségek a felől, hogy Biden valóban hosszú távú újraindítást

képvisel-e, s a felől is, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, és országa felhagy-e rosszalkodásával.

Biden mantrája, amelyet Genfben, Brüsszelben, és Cornwall szirtes tengerpartján egyaránt hangoztatott, az volt, hogy “Amerika visszatért”.

Putyin a túra végén frappánsan így foglalta össze Biden első turnéját: “Biden elnök tapasztalt államférfi. Egészen más, mint Trump elnök.”

Ám a genfi Putyin-Biden csúcs árnyékot vetett az egész látogatásra, rávilágított Biden kijelentéseinek törékenységére, miszerint a globális rend visszatért.

A találkozó mindkét fél szerint konstruktív volt, de Putyin retorikája cseppet sem változott. Nem vállalt felelősséget Oroszország beavatkozásáért az amerikai választásokba, sem a kibertámadásokért, sem az orosz ellenzék elleni fellépéséért. A csúcstalálkozó végén Biden is elismerte, ő sem biztos abban, hogy Putyin változtatni fog a viselkedésén, még a következményekkel való újabb fenyegetések ellenére sem.

Biden többoldalú találkozói a demokrata berendezkedésű országokkal, a G7-tel és a NATO-val, az európai vezetők fellélegzését eredményezték, különösen annak fényében, ahogy Trump az utóbbi években időnként felrázta őket. De zárt ajtók mögött nem volt egyetértés abban, hogyan lépjenek fel a nyugati hatalmak Oroszország ellen, és abban sem, hogy a Kínával való gazdasági verseny fogja meghatározni a XXI. századot.

“Ennél az asztalnál mindenki érti a helyzet komolyságát, s azt, hogy milyen kihívásokkal nézünk szembe, valamint büszke demokráciáink kötelességét, hogy lépjünk, és eredményeket produkáljunk a világnak” – mondta Biden vasárnap Angliában.

Mint alelnök és az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, Biden négy évtizede járja a világot. De most először érkezett elnöki minőségben az Air Force One-nal. Rövid kitérő után, melyet azért tett, hogy az Angliában állomásozó amerikai katonákat köszöntő beszédet mondjon, első állomása a G7 találkozó volt.

A jelenlévő vezetők deklarálták abbéli szándékukat, hogy a járványt megfékezzék. Egy milliárd koronavírus oltást ígértek a szegényebb országoknak, és azt is megígérték, hogy ezeket az országokat másképpen is segíteni fogják, továbbá küzdenek a klímaváltozás ellen, és támogatják a multinacionális vállalatokra kiszabott minimál adó elképzelést.

A G7 csoport két éve nem találkozott szemtől szembe a járvány miatt.

Most ígéreteket tettek a globális egészségügyet, a zöld energiát, az infrastruktúrát és az oktatást illetően, hogy megmutassák, a nemzetközi együttműködés fogalma visszatért a pandémia és Trump kiszámíthatatlansága után. Olyan aggodalmak is napvilágot láttak, miszerint nem tettek eleget a klímaváltozás elleni küzdelemnek, egy milliárd adag vakcina pedig nem elegendő ahhoz a deklarált célhoz, hogy a COVID-19 járványt 2022. végére teljesen megállítsák.

A hét nemzet mely részt vett a cornwalli találkozón, igazodott Biden reményéhez, hogy együttműködnek azért, hogy Kínánál és más autoriter riválisoknál többet tegyenek a szegény nemzetek érdekében.

Elrendelték, hogy legyen egy átfogó infrastruktúra terv, melynek célja, hogy konkuráljon Peking erőfeszítéseivel. Szó esett arról, hogy Kínában sérülnek az emberi jogok. Erre az ázsiai nagyhatalom

mérgesen reagált.

De a terítőn így is maradtak foltok. Németország, Olaszország, valamint az Európai Unió képviselői ellenezték a túl kemény retorikát Kína ellen, mert Kína számukra értékes kereskedelmi partner. Bizonyos európai fővárosokban óvatosak, mert lehetségesnek tartják, hogy Biden kakukktojás az amerikai politikában, és Amerika bármikor visszatérhet egy befelé forduló politikához.

Cornwall után a második felvonásnak Brüsszel adott otthont, ahol részben ugyanazok az arcok jelentek meg a NATO találkozón, mint korábban a G7-en. Biden élt a pillanat kínálta lehetőséggel, hogy

biztosítsa a jelenlévőket az USA NATO iránti elkötelezettségéről. A harminc taggal rendelkező szervezetet az orosz agresszió megfékezésére hozták létre. Elődje a NATO-t sokszor rossz fényben állította be.

Biden hangsúlyozta az USA elkötelezettségét a szövetség chartájának ötös cikkelyéhez, mely kimondja, hogy egy támadás egy tag ellen – a találkozótól fogva beleértve a kibertámadásokat is – a teljes szövetség

elleni támadásnak minősül, és kollektív választ von maga után. Trump nem volt hajlandó elkötelezni magát a szervezet iránt, és azzal is fenyegetőzött, hogy az USA elhagyja a NATO-t.

“Az ötös cikkelyt mi szent kötelezettségnek tekintjük, biztosítom a NATO-t, hogy Amerika itt van” – mondta.

Amikor az Air Force One földet ért Washingtonban, Biden törvényhozó intézkedései előtt is bizonytalan volt a jövő. Közeleg a határidő egy kétpárti átfogó infrastruktúra terv lefektetésére, melyet egyes republikánusok elleneznek, a demokrata törvényhozók viszont türelmetlenül sürgetnek. Ennek ellenére Biden és tanácsadói úgy vélik, céljaik megvalósultak Európában.

Mint tapintatos politikus, Biden élvezte a négyszemközti diplomáciát, a frusztráló Zoom találkozók után. A többi vezető, a nézeteltérések ellenére, melegen üdvözölte Bident. Bár még mindig szokatlannak

tűnnek a könyök koccantások kézfogás helyett, Biden szállóigéje, az “építsük jobban újra”, osztatlan sikert aratott. Biden minden nap végén összeült a tanácsadóival, Antony Blinkennel és Jake Sullivannel, hogy áttekintsék a nap találkozóinak anyagát, és hogy felkészüljenek az eljövendő nap eseményeire. Tanácsadói alakították az órarendet, beiktatva pihenőidőt az elnök korára való tekintettel (Biden 78 éves), bár így is történt egy két baki, például, amikor az Európa Tanács előtt Biden elfelejtette bejelenteni

a Boeing-Airbus között létrejött megegyezést.

Az európai turné végén Biden Putyinnal találkozott, három évvel az után, miután Trump az orosz vezető oldalára állt a Helsinki Trump-Putyin találkozón, az amerikai hírszerző szervezetek tájékoztatása ellenére. A találkozó előtt a kábelcsatornák superbowlra emlékeztető felhajtást folytattak. Biden tanácsadói korai konfrontációra törekedtek Putyinnal szemben, hogy Moszkvát megzabolázzák, és hogy Kínára koncentrálhassanak. De a svájci falucskában nem volt tűzijáték a találkozó után. A két nemzet megegyezett, hogy nagyköveteik újra elfoglalhatják helyüket a két ország fővárosában, és kisebb lépéseket tettek a stratégiai stabilitás érdekében.

Bár zárt ajtók mögött Biden komoly figyelmeztetéseket adott le Putyinnak, Putyin mégsem sokat ígért. A találkozó után, a tőle megszokott módon félrebeszélt, és olyan összehasonlításokat tett, amelyeknek célja az USA morális státuszának aláásása volt.

Biden genfi sajtótájékoztatójához festői hátteret szolgáltatott egy erdők által körülvett svájci tó. Az erős napsütés miatt az elnök kénytelen volt levetni a zakóját. Az újságírók szemébe sütött a Nap.

Biden újból megerősítette, hogy Amerika visszatért, viszont józanságra intettek a Putyinnal való találkozóra vonatkozó megjegyzései. Nem lehet biztosra venni, hogy Oroszországgal

kapcsolatban történt-e előrelépés.

“Az oroszok viselkedésén az változtatna, ha az egész világ reagálna rá, s reagálásával aláásná a státuszukat” – mondta Biden, s hozzátette: “Nem táplálok reményeket, csak tényeket közlök.”

Az angol nyelvű eredeti anyag olvasható: https://apnews.com/article/donald-trump-joe-biden-europe-health-coronavirus-pandemic-27f73ce36596170645045868d298a89a

Fordította: HB

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek