2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál

I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál

I. Kárpát-medencei Tűzugrás FesztiválMezőkövesd is az egyik helyszíne volt az első alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztiválnak. Június 20-án, szombaton este 21.00 órakor  Ugyanúgy lobbantak fel a szentiváni tüzek a nyugat-magyarországi Szentgotthárdon, mint az erdélyi Zilahon, a felvidéki Nagyidán, mint a vajdasági Szabadkán, Budapesten, Szegeden és még 51 helyszínen, köztük Mezőkövesden is.

A Fesztivált a Martin György Néptáncszövetség, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös összefogással szervezte meg. Az I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál célja azt volt, hogy szétszabdalt, értékválsággal küszködő világunkban megmutassa a hagyomány, a népi kultúra összetartó és közösségteremtő erejét. Azt, hogy a közös ének, a közös tánc, az összekapaszkodó körök át tudják törni az elidegenedés falát. Azt, hogy az együvé tartozás érzése le tudja győzni a távolságot, át tudja lépni a határokat és távoli vidékeket képes összekötni.
A Fesztivál résztvevői Mezőkövesden a Hadas városrészben, a Hadas kapunál ugorták át a tüzet. A rendezvény mezőkövesdi szereplője a Matyó Néptáncegyüttes volt. A Tűzugrás Fesztiválon résztvevő együttesek egy a Kárpát-medence népzenei motívumaiból komponált zenére az összes helyszínen a meggyújtott tűz körül azonos időben egy, előre megkoreografált 6-7 perces körtáncot jártak el. A kör a közösség erejét, összetartozását szimbolizálta, az egy időben történő tánc pedig a résztvevők több ezres, tízezres tömegének virtuális kapcsolatát jelenítette meg. A Fesztivál mezőkövesdi eseményeire több százan voltak kíváncsiak.
 
/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek