2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Őrizetben a molotovkoktélos támadók (B-A-Z. MRFK)

Füstbe ment a dohánytolvajok, orgazdák terve

A közelmúltban a Sátoraljaújhelyi dohánygyárból ismeretlen tettesek több millió forint értékű dohányterméket tulajdonítottak el. Bravúros nyomozás eredményeként a kapitányság munkatársai az elkövetőket kézre kerítették és számos, jelentős mennyiségű és értékű bűnjelet foglaltak le.

A bűncselekmény elkövetésének körülményeiről és a nyomozás részleteiről a mai napon megtartott sajtótájékoztatón dr. Dsupin Róbert r. alezredes, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Vezetője, valamint Nagy Zsolt Csaba r. alezredes, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A kiindulási adatok szerint ismeretlen tettesek június közepén a helyi dohánygyárból, annak dohányelőkészítő földszinti részlegéből, egy nyitva  hagyott ablakon keresztül 11 zsák, azaz összesen 220 kg vanília illatosítású -szivarka tépett bél sózó anyagot-, azaz a selejtből visszabontott, újrafelhasználásra előkészített dohánykeveréket tulajdonítottak el. Ezzel a dohánygyár részére kiskereskedelmi áron számítva 2.000.000,-Ft-ot meghaladó kárt okoztak. A megindított nyomozás során további olyan adatok is felmerültek, amelyek már egy ezt megelőző 2009. májusban végrehajtott lopási cselekményre is információt szolgáltattak.

Még a feljelentés felvételével párhuzamosan a bűnügyi osztály nyomozói megkezdték az adatgyűjtést, aminek eredménye alapján szinte rekord idő alatt, egy órán belül behatárolták az elkövetőket. A bravúros nyomozás során a sátoraljaújhelyi rendőrök megállapították, hogy a dohánytermékek eltulajdonítását két csoport követhette el.

Az első csoport, akik bemászva jutottak be a területre és úgy hajtották végre a bűncselekményt, sátoraljaújhelyi elkövetőkből állt. A tettesek lakásán foganatosított házkutatások során 7 zsáknyi vanília illatú dohány került lefoglalásra. Gyanúsítottkénti kihallgatásuk során a három fő a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A bűncselekmény elkövetésében ludas másik csoport tagjai egy a dohánygyárnak szolgáltatást végző partnercég alkalmazottai, akik közül egy fő lakásának kazánházában a nyomozók az eltulajdonított dohánytermékek rostálására, minőségi szétválasztására szolgáló eszközöket, valamint szárító berendezéseket foglaltak le. Ezen csoport tagjainál megtartott házkutatások során további 6 zsáknyi dohány került lefoglalásra. Itt a rendőrök lopás megalapozott gyanújával két főt hallgattak ki gyanúsítottként, míg több személy orgazdaként került a nyomozók látóterébe. Mivel az ügyben jövedéki visszaélés gyanúja is felmerült a nyomozók a szükséges intézkedések megtétele és eljárások lefolytatása érdekében értesítették a Sátoraljaújhelyi Vámhivatal szakembereit is.

Vigyázat! A dohánygyárakból kikerülő hulladék különösen ártalmas az egészségre!

A Rendőrség az ügy kapcsán fel kívánja hívni a lakosság figyelmét arra vonatkozóan, hogy a dohánygyárból az egyébként normál gyártási eljárás keretén belül kiszállított dohány-hulladékot az ISO előírásoknak megfelelően a dohánygyár szakemberei vízzel és klórmésszel leöntik, azaz használhatatlanná teszik. Az így a dohánygyárakból kikerülő hulladék már szárítást követően is további felhasználásra alkalmatlan, az egészségre különösen ártalmas anyag!

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek