2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A világ első teljes arcátültetését végezték Spanyolországban
A világ első teljes arcátültetését végezték Spanyolországban

A világ első teljes arcátültetését végezték Spanyolországban

A világ első teljes arcátültetését végezték SpanyolországbanA világ első teljes arcátültetése volt a műtétet végző kórház állítása szerint egy márciusi spanyolországi transzplantáció, amelyről az orvosok csütörtökön szolgáltak részletekkel. A sikeres arcátültetést március 20-án végeztek a barcelonai Vall d’Hebron Egyetemi Klinikán. Az eljárás egy 30 fős stáb részvételével 22 órán át zajlott. A beteg arca balesetben olyan súlyosan roncsolódott, hogy a páciens alig tudott lélegezni, nyelni és beszélni, ezért teljes arcátültetésre szorult. A férfi a beavatkozás során új orrot, pofacsontokat, alsó és felső állkapcsot, fogakat és ínyt, ajkakat, szájpadlást, arcizmokat és arcbőrt, valamint új ereket kapott.

Az eljáráshoz donorszöveteket alkalmaztak. Az új arcot a páciens koponyájának formájához és a baleset előtti kinézetéhez igazították. „Nem fog más arcával szaladgálni az utcán” – jegyezte meg a műtétről nyilatkozó egyik orvos.

A beteg állapota kielégítő, felépülése azonban sok időbe telhet. „Reméljük, hogy heteken belül elkezdhet beszélni, enni és talán még nevetni is” – mondta az orvos, aki hozzáfűzte: a beteg már tükörbe nézett, és jelzésekkel értésre adta, hogy elégedett az eredménnyel.

A világon a barcelonai beavatkozás volt a tízedik ilyen jellegű műtét, de a korábbiak csak részleges arcátültetést jelentettek. A legtöbbet – négyet – eddig Franciaországban végezték. Európában Spanyolországon és Franciaországon kívül még nincs gyakorlata az ilyen átültetésnek.

Elsőként 2005-ben hajtottak végre részleges arcátültetést, a francia Isabelle Dinoire a műtét után 10 hónappal teljesen össze tudta zárni ajkait, 18 hónap múltán pedig nevetni is tudott.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek