2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Bébibumm a Miskolci Állatkert szurikátáinál

Bébibumm a Miskolci Állatkert szurikátáinál

Bébibumm a Miskolci Állatkert szurikátáinálNéhány hét alatt csaknem duplájára nőtt a Miskolci Állatkert szurikáta-állományának létszáma. A hattagú csapatban két nőstény volt, melyek most összesen öt kölyköt nevelnek.

Április végén a szurikátaház festése miatt az állatok néhány napot éjjel-nappal a kifutóban töltöttek, ez idő alatt, április 29-én három kölyök született. Mivel ekkor az éjszakák az újszülöttek számára még hűvösek voltak, így a gondozók az anyát és kölykeit beköltöztették a ház már elkészült, elkülönített részébe. Két kölyök azóta is szépen cseperedik, és a szurikátaház ablakán betekintve a látogatók is láthatják az apróságokat, akik nagyokat hancúroznak a homokban. Néha már az is megfigyelhető, amint a kölykök a felnőtt szurikátákra jellemző módon két hátsó lábukra egyenesedve próbálnak körbekémlelni.

Június 9-én újabb három kölyök született a csapatban. Mivel anyjuk a tavalyi évben a többi felnőtt társaságában nem gondoskodott utódairól, ezért most az állatkert munkatársai úgy döntöttek, hogy a Trópusi-házban alakítják ki számukra a gyerekszobát. Itt nyugalomban a nőstény szerencsére gondosan nevelgeti kölykeit. A három újszülött egyelőre még megbújik a biztonságot jelentő ládájukban – vagy éppen a ládájuk mögötti sarokban –, hamarosan azonban ők is elkezdik majd felfedezni környezetüket, és játszadozásukkal szórakoztatják majd a Miskolci Állatkert látogatóit.

A szurikáták (Suricata suricatta) a mongúzfélék családjába tartozó kisragadozók, melyek Dél-Afrika száraz, félsivatagos területein élnek. Szoros családi kötelékben élnek, és együtt kutatnak táplálék után. A csapatban mindig van egy őrszem, aki könnyen felismerhető jellegzetes, felegyenesedett testtartásáról. Az őr feladata, hogy folyamatosan szemmel tartsa a környéket, és figyelmeztesse a csapat tagjait, ha ragadozó közelít.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…