2024. 08. 1. csütörtök

Boglárka
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Patakot mérgezett a Katasztrófavédelem?

Patakot mérgezett a Katasztrófavédelem?

Patakot mérgezett a Katasztrófavédelem?A Greenpeace múlt héten lakossági bejelentést kapott, hogy Lillafüred fölött a Szinva patakot szennyezés érte, és nagy mennyiségben található a vízen döglött pisztráng. A helyszínen március 20-án vizsgálódtak kollégáink, melynek során megtaláltuk a szennyezés forrását, ahol a nyomok alapján jelentős mennyiségű fehér színű anyagot szórtak egy ideiglenes vízfolyásba, amely 50 méterrel lejjebb a Szinva patakba torkollik.

A szennyezés helye és forrása egyértelműen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területe, illetve annak közvetlen környezete. A helyszínen vett minták elemzése megállapította, hogy a kérdéses anyag klórmész, melynek kémhatása erősen lúgos (pH 12,5). Ilyet élővízbe kiengedni TILOS, egy ilyen akció hatása katasztrofális lehet a környék élővilágára. A Greenpeace helyszíni vizsgálatai alapján a véletlen baleset esélye egészen csekély, azonban azt nem lehet tudni, hogy a katasztófavédelem egyik munkatársa vagy külső behatoló öntötte a veszélyes anyagot a patakba. A helyi katasztrófavédelem igazgatója tíz nappal a bejelentés után az ügy hátteréről és a szervezet érintettségéről semmit nem tudott nyilatkozni.

A Greenpeace követeli az ügy maradéktalan kivizsgálását és a felelősök megnevezését, amihez a saját eszközeivel és bizonyítékaival is igyekszik hozzájárulni.

-greenpeace.hu-

 

Patakot mérgezett a Katasztrófavédelem?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Villámgyors elfogás Ózdon
Még azelőtt elfogtak a rendőrök egy lopással gyanúsítható férfit, mielőtt a sértett észrevette volna, hogy megkárosították. Két ózdi kö…