2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Folytatódik a kutyakomédia Edelényben

Előkészítetlen, átgondolatlan, kapkodó, érthetetlen, kutyakomédia. Ilyen jelzők hangzottak el a képviselő-testület szerdai ülésén a városi televíziónak a Fidesz-frakció által szorgalmazott átalakítására vonatkozó javaslattal kapcsolatban. A vita során arra is fény derült, hogy „az ügy érdekében” korábban egymással szóba sem álló frakciók egyeztettek.- írja az edeleny.hu.

Immár negyedszer próbálta meg bő másfél hónapon belül átverni a Fidesz-frakció a városi televízió gazdasági társasággá szervezését. Ezúttal a fenti okok miatt levették napirendről az előterjesztést, hogy március 29-én ismét visszatérjenek arra. Ha kérdéses is, hogy a két ülés közötti két munkanapon hogyan lehet alapos, minden várható hatást részleteiben bemutató elemzést összeállítani, a most május 1-jére tervezett váltás miatt egyre inkább szorítja az idő a kezdeményezőket.

A városi televízió intézményi státuszának a megszüntetése azt követően vált az azt szűk nyolc évvel ezelőtt kialakító Fidesz-frakció egyik meghatározó célkitűzésévé, hogy kiderült: a párt országos választmánya nem indítja képviselőjelöltként Molnár Oszkár polgármestert. A február 10-én kezdeményezésükre összehívott rendkívüli ülésen meg is szavazták, hogy március 1-jével kft.-vé szervezik át a tévét, ám a döntés ellen, mivel az az önkormányzat érdekeit sértette, vétót jelentett be a polgármester. Február 28-án aztán a visszavonásra vonatkozó indítványt elutasították. Cégbírósági kereset és bejegyzés, műsorszolgáltatási szerződés híján azonban nyilvánvaló volt, hogy másnaptól nemigen kezdheti meg működését és a műsorszórást gazdasági formában a tévé. Persze erre még az eredeti döntési időpontot figyelembe véve sem kerülhetett volna sor, hiszen az igényt a működés megkezdése előtt harminc nappal be kell jelenteni az Országos Rádió és Televízió Testületnél, február 10. és március 1. között pedig nincs ennyi nap. Március 2-án tehát újra ülésezni kellett: ezen május 1-jére módosítva a cég indulását, megfelelően előkészített előterjesztést ígértek a kezdeményezők. Az ezúttal már alapító okirat formáját kapott javaslat el is készült, ám az ülés előtt két nappal kiderült, hogy a kiszemelt ügyvezető személyét illetően összeférhetetlenség áll fenn. Helyette hirtelenjében egy szendrői fiatalembert neveztek meg, akiről a testület többsége csak annyit tudhatott, ami az ülésen kiosztott cserelapon állt: a nevét, lakcímét és az anyja nevét (igaz, a jogszabály sem pályázat-kiírást, sem kötelező iskolai végzettséget, sem szakmai gyakorlatot nem ír elő). Nem változott viszont az, hogy az illető megbízását csak szeptember 30-ig javasolták a kezdeményezők. Szándékuk – állításuk szerint – az lett volna, hogy a végleges felállásról már az új képviselő-testület döntsön majd. Arra viszont már nem született válasz, hogy miután a következő önkormányzati választásokra csak októberben kerül sor, mi lesz a közbeeső időszakban. Az is kiderült, hogy bár a Fidesz-frakció február 10-i állítása szerint a változtatás nem jelent kiadásnövekedést az önkormányzat számára, csak az ügyvezetői állás és egy cégnél kötelező funkciók betöltése négymillió forinttal terhelné a költségvetést.

Ifjabb Csabai Gyula a szocialista frakció részéről bejelentette: annak idején megkereste őket a Fidesz az ügyben, ők rá is álltak az egyezségre, „ám az elmúlt hetek kutyakomédiájához nem kívánnak asszisztálni.” Mindez annál is inkább érdekes volt, mert a helyi Fidesz az előző napokban olyan szórólapot terjesztett, amelyen Molnár Oszkárt kívánták hírbe hozni a szocialistákkal. A szendrői keresztyén bálban a szervezők ugyanis egy asztalhoz kérték az országgyűlési választáson induló jelölteket a megnyitó erejéig. Valaki olyan fotót készített, amelynek előterében a függetlenként induló Molnár Oszkár és a szocialista Gúr Nándor ül egy hosszú asztalsor két oldalán, ami a fideszes szórólap állítása szerint bizonyíték a „titkos megállapodásra”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek