2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Gondoskodnak a tiszta forrásvízről

Gondoskodnak a tiszta forrásvízről

Gondoskodnak a tiszta forrásvízrőlA Miskolci Ökokör Miskolc Város Önkormányzata és a Mivíz Miskolci Vízmű Kft támogatásában már hatodik éve teszi lehetővé és szervezi meg valamelyik forrás örökbefogadását az iskolák és civil szervezetek számára.

Március 20-án a Miskolcot Bükkszentkereszttel összekötő út mellett a város és az Ökokör vezetők szerveztek egy közös megmozdulást a világ napja alkalmából a segítő szervezeteknek. A rendezvényen megjelent Dr. Tompa Sándor országgyűlési képviselő, Vojtilla László a Mivíz kft szolgáltatási ügyvezető igazgatója, Cseh László Miskolc város polgárőrségének vezetője, valamint Balog Ákos az Ökokör elnöke.

Az idei évben a Szinva forrását fogadhatták örökbe a jelentkezők, akik szép számmal jelentkeztek a feladatra, ugyanis összesen 17- csoport vállalta, hogy októberig rendben tartja, illetve különböző mérésekkel védi és ellenőrzi a forrás vizének tisztaságát.

A különböző csapatok Miskolc közép, szakközép és általános iskoláiból, óvodáiból, valamint civil nyugdíjas szervezeteiből állnak, akik havonta illetve kéthavonta kijárnak ellenőrizni, a víz tisztaságát illetve annak szennyeződését. Az örökbefogadási idő alatt a résztvevők biológiai vizsgálatokat végeznek, valamint tésztaszűrővel gyűjtik ki a patak medrében lévő gerinctelen élőlényeket. A diákok először képeket látnak a tegzes lárváról, a bolharákról, a piócáról, valamint a kérészlárvákról, így ezeket könnyedén felismerik a legkisebbek is. Nagyon fontos annak a meghatározása, hogy melyik hónapban milyen élőlényt és milyen számban találtak. A mérések által meghatározható, hogy a víz minősége éppen jó vagy szennyezett, esetleg a legjobb esetben kiváló minősítésű.

Vojtilla László elárulta, hogy nagyon nehéz 170-ezer embernek jó és iható vizet szolgáltatni a városban, és nagyon köszönik az ebben nyújtott segítséget szövetségeseiknek, azon miskolci lakosoknak, akiknek fontos vizük tisztasága.

Molnár Anett az eseményre kisöccsét kísérte el, de nem idegen számára a feladat, hiszen a tavalyi évben iskolájával már örökbe fogadtak egy forrást, és nagyon örül annak, hogy Miskolcon a legkisebbeket is bevonják a környezet és a vizek védelmébe. Jó érzés önzetlenül tenni valamit a környezetünkért.

 

Vajtó László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek