2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Minden nap nőnap

Minden nap nőnap

Minden nap nőnapA Legyen minden nap nőnap! elnevezésű programot az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája és a szerencsi önkormányzat szervezte közösen. A rendezvény házigazdája Lövei Andrea az EP Irodájának sajtóattaséja és a meghívott vendégek dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő és Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára, valamint Rónavölgyi Endréné Szerencs polgármestere tartottak a rendezvény megnyitója előtt sajtótájékoztatót.

Gurmai Zita EP képviselő, beszélt a legutóbbi időszakban történt felmérésekről és az eredményekről. A felmérések szerint egy évben 63 napot dolgozik ingyen egy nő, ha ugyanolyan munkát végez, mint egy férfi, és a bérolló is, területektől függően 8-tól 30 százalékig nyílik. Azt hangsúlyozta, hogy sajnos mindenki tudja, hogy a kis településen élő nők helyzete még nehezebb, mint a városban élőké, de az még szörnyűbb, hogy minden ötödik nő érintett az erőszakban, s a nők 10 százaléka szexuális erőszakot kell, hogy elviseljen. Az Unió öt prioritása közül kettő közvetlenül is érinti s nőket ez az esélyegyenlőség és az erőszak, s az a céljuk, hogy ebben szülessen egy mindenre kiterjedő irányelv.Az államtitkár asszony megállapította, hogy DeJure biztosítva van az esélyegyenlőség, csak éppen a gyakorlatban nincs minden rendben, hiszen van már 2010-21 közötti hosszú távú stratégia, amelyet a kormányzat, a szakértők és civilek dolgoztak ki, de ehhez cselekvési program is kell, hogy eltűnjenek a foglalkoztatásban az aránytalanságok. Mindenekelőtt azonban a sztereotípiákat kell lebontani.

Szerencs polgármestere pedig a napi gyakorlatról beszélt, s azt emelte ki, hogy a városban milyen konkrét intézkedéseket hoz az önkormányzat azért, hogy az elvek valóra is váljanak. Mint mondta: Mi soha nem állunk be a sopánkodók közé, hanem új óvodát és bölcsödét építünk 500 millió forintos fejlesztéssel, hogy könnyebb legyen a családoknak, egészségügyi intézmény 700 millió forintból, ahol az egynapos sebészet kialakításával segítünk abban, hogy a család ne nélkülözze sokáig az édesanyát,és mindent megteszünk azért, hogy munkahelyek teremtődjenek a városban, mert ez kulcskérdés ebben a régióban.

Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen, workshopokon és a meghívott vendégek előadásából tudhattak meg többet a női esélyekről, életpályáról, a munkahelykereséséről és kommunikációról, új szakma szerzésének lehetőségéről, valamint az időskori munkavállalásról.Az ismereteket egészségügyi szűrés, kvízjáték, fotókiállítás, filmvetítés és koncert egészítette ki. A nap sztárvendégei Farkasházi Réka, Széles Iza és Zséda voltak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…