2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az államfő meggondolja, hogy jelöljön-e újra főbírót
Az államfő meggondolja, hogy jelöljön-e újra főbírót

Az államfő meggondolja, hogy jelöljön-e újra főbírót

Az államfő meggondolja, hogy jelöljön-e újra főbírótMeg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek – mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn újságíróknak, miután a Ház 184 igen és 108 nem ellenében nem szavazta meg az államfő jelöltjét, Baka Andrást főbírónak.
 

Meglepő és váratlan eredményt hozott a parlamenti szavazás, és miután titkos szavazás volt, ezért soha nem is lehet majd hitelt érdemlően megtudni, mi történt – fogalmazott Sólyom László. Kiemelte: mind a két nagy párt parlamenti frakciója támogatásáról biztosította a jelöltet, ezek után a 108 nem szavazat azt mutatja, hogy valaki nem mondott igazat.
 
Hangsúlyozta: arra kell számítani, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz frakciója a másikat fogja hibáztatni. Úgy fogalmazott, hogy a magyar parlament nagyon súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra is. Hozzátette: ezzel az eredménnyel a parlament szavahihetősége rendült meg.

Kérdésre válaszolva közölte: nem kíván egyeztetni a pártokkal, ha egyáltalán újra jelöl főbírót. Meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek. Arra a kérdésre, hogy kér-e magyarázatot a pártoktól az eredmény miatt, azt válaszolta: nem kérhet, hiszen a jelölés után történtekbe már nincs beleszólása, de a véleményét nem hallgatja el.

Mint kiemelte, semmi nem szólt Baka András személye ellen. Az államfő úgy fogalmazott: a Legfelsőbb Bíróság már egy éve főbíró nélkül működik, azonban az üzemszerű működésben ez nem okoz fennakadást. Mindez az egész testületnek a szellemére azonban káros hatással van – tette hozzá.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek