2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újra Miskolcon: TdH-befutó és a B!ke Day

A Tour de Hongrie (TdH) 1926-tól íródó története során Miskolc eddig 30 alkalommal volt rajt-, vagy célváros. A tavalyi jubileum apropóján egy családi kerékpáros rendezvénnyel, a B!ke Day-jel ünnepeltek. Idén, augusztus 18-án, szombaton ismét „dupláznak”: minden eddiginél nívósabb, 34 ország, 140 bringását felvonultató mezőnnyel érkezik a Magyar Kerékpáros Körverseny és a Szent István téren ezúttal is „dübörög” majd az ország legnagyobb kerékpáros bulija, a  B!ke Day!

–      Miskolc napjainkra komoly sportinfrastruktúrával rendelkező város, mely az utóbbi évek sportszakmai és az infrastrukturális fejlődésének köszönhetően jelentős nemzetközi sportrendezvényeknek adhat otthont. – fogalmazott dr. Alakszai Zoltán, Miskolc város jegyzője a jövő hétvégi esemény részleteit ismertető csütörtöki, a Városházán megtartott sajtótájékoztatón. – Nem egy-egy sportágra fókuszálunk, hanem próbálunk mind szélesebb kínálatot biztosítani a sportbarátok számára.  Külön öröm, hogy az országúti kerékpározás legnagyobb hazai eseményének király-etapja éppen a miskolci. A tavalyi verseny kapcsán szerettük volna, ha a nemzetközi viadal befutója nemcsak a profi sportolókról szól. Annak reményében hívtuk életre a B!ke Day-t, hogy a családok, baráti társaságok, az amatőrök is részesülhessenek a kerékpározás valamely formája nyújtotta örömben. A tavalyi óriási siker után idén folytatjuk ezt a „kettősséget”: augusztus 18-án, 13 órától ismét megrendezzük a B!ke Day-t, a Szent István téren.

Miskolc a példa

–        Tavaly óta példaként emlegetjük Miskolcot a többi partnervárosunk előtt, mert valami hasonlót szeretnénk minden városban megvalósítani, ilyen kísérőprogrammal lehet igazán sikeres egy Tour de Hongrie befutó.- mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke. -Köszönetét és gratuláció jár ezért a város felé. A Tour de Hongrie nem csupán egy kerékpárverseny, hanem egy igazi országimázs esemény, amely hat nap alatt Magyarország legszebb tájait, épületeit, történelmi és turisztikai célpontjait mutatja be, miközben 34 országból érkező, 140 profi kerékpáros vetélkedik a dicsőségért egy rendkívül színvonalas sporteseményen. Ebben az évben kategóriát lépett a körverseny: idén már a kontinentális csapatok – köztük a Giro de Italia-n is szerepelő együttesek – versenyzői mérik össze tudásukat, kétszer annyi világranglista-pontért küzdenek, mint egy évvel ezelőtt. Az augusztus 14-én kezdődő hatnapos Tour de Hongrie minden napján kétórás élő közvetítéssel jelentkezik az M4Sport, s ugyancsak minden nap egyórás összefoglalót sugároz az Eurosport2, az adások a nemzetközi sportcsatorna európai és ázsiai programjában is szerepelnek. Az egyebek mellett a Dakar Rallyt is szervező francia A. S. O. cég a Tour de Hongrie összefoglalóinak sugárzási jogát az amerikai és az afrikai piacon is értékesíteni tudta, így várhatóan hat kontinensen, 195 országban sok tízmillió ember láthatja az idei Magyar Körverseny legemlékezetesebb pillanatait. Az is rendkívül fontos számunkra, hogy ellátogat a „magyar körre” a spanyol Alberto Contador, többszörös Tour de France, Giro de Italia és Vuelta Espana győztes, minden idők negyedik legeredményesebb kerékpárosa, aki szintén jó hírét viszi  majd Magyarországnak.

Akik nem hiányozhatnak

–        A kerékpár szinte minden magyar családi háztartásban megtalálható, ami önmagában elég lenne ahhoz, hogy egy olyan rendezvény mellé álljunk, mint a B!ke Day.hangsúlyozta Dovák Dávid, a Decathlon Miskolc áruházigazgatója. – Két éve, amióta ezt a posztot betöltöm, minden megyei, így miskolci kerékpáros megmozduláson, versenyen ott voltunk. Ezzel is szeretnénk elérni, hogy minél több ember számára betekintést engedjünk a sportolás – ebben az esetben a kerékpározás – nyújtotta örömökbe, a rendszeres testmozgás szeretetébe. A vállalkozó kedvűeknek ott lesz a boxelo-pályánk, ami egy óriás felfújt keret, melyben bringázni lehet. Azoknak, akik saját kerékpárral érkeznek, szervízelési lehetőséget biztosítunk. Kóstoló-állomást is üzemeltetünk majd, ahol táplálék kiegészítőkből kínálunk jónéhányat.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete már a tavalyi B!ke Day programjában, lebonyolításában is aktívan részt vett. Készítettek egy körbringát, melyet a Decathlon Miskolc szervízcsapatának hatékony „beavatkozása” után idén újra kivisznek a Szent István térre. – Különböző frissítőkkel is készülünk, valamint újdonságként egy selfie station-nel, mely gyakorlatilag egy selfie-gép, ami azonnal telefonra küldi a képeket. – tudtuk meg Grubert Rolandtól, a Magyar Vöröskereszt megyei elnökétől.

Minden korosztálynak lehetőséget kínál

Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosa mindenek előtt örömét fejezte ki, hogy a Tour de Hongrie idén is – 1926 óta íródó története során immár 31. alkalommal – Miskolcot választotta egyik helyszíneként.

– Miskolcon a kerékpársport rendkívül népszerű, folyamatosan bővül a kerékpáros infrastruktúra, egyre többen közlekednek biciklivel a városban – fogalmazott a sportbiztos. –  A tavalyi B!ke Day-en több mint 5 ezren vettek részt, ezért nem is volt kérdés, hogy az idei befutóhoz kapcsolódóan újra megrendezzük-e ezt a kísérőrendezvényt. Azon túl, hogy ez a program minden elemében a kerékpározáshoz kapcsolódik, valamennyi korosztály megtalálhatja a kedvére való mozgásformát, időtöltési lehetőséget. A teljesség igénye nélkül, lesz óriás PC-Bike Bajnokság, MINI Bike, MAD Bike, Miskolc Bike, ezen kívül ismét megjelenik az ADJ! Bike, mely a Magyar Vöröskereszttel együttműködve az adományozáshoz kapcsolódik. Itt kell elmondanunk azt is, hogy aki részt vesz valamely aktitivásban, tombolát kap, melynek sorsolásán a fődíj egy kerékpár lesz. Idén is felállítják az óriás biciklitárolót, ám ezúttal a Megyeházán.  A TdH Karcag-Miskolc szakaszának befutója után jön az Ildi Rider élő koncertje, majd lesz egy fergeteges after party is a következő zenecsinálókkal: Tóth Peti, Bárány Attila, Katapult DJ, Nándj.

Fotó:

Eisenkrammer Károly (balról), Rakaczki Zoltán, dr. Alakszai Zoltán és Dovák Dávid a miskolci sajtótájékoztatón.

(Fotó: Magánarchívum)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…