2023. 12. 10. vasárnap

Judit
1 EUR 382 HUF
1 GBP 446 HUF

Szikszó története könyv októberben

Szikszó Önkormányzata kiadásában és támogatásával két kötetes Szikszó története könyv jelenik meg október elején, amelynek a szerzője a Szikszón élő  Dr Farkas József. Az eredetileg halbiológus diplomával rendelkező szerző lassan két évtizede foglalkozik a Szikszó történetének kutatásával. A mű hiánypótló, mert  ilyen átfogó kiadvány  még nem látott napvilágot.

Füzesséri József Szikszó polgármestere arról beszélt: nagy öröm egy város számára az, ha olyan elkötelezettek élnek ott, akiknek fontos a közösség sorsa. Ilyen ember Dr Farkas József is, aki egy időben a város alpolgármestereként is tevékenykedett , és abban az időben határozta el magát arra, hogy elkészíti ezt az évekig tartó kutatómunkával járó kiadványt. Szikszó Önkormányzata nemcsak kiadója ennek a könyvnek, hanem a megjelenéshez egy könyv ünnepet is szervez október 20-án, az Inkubátor Házban, ahol a könyv jelentőségét Dr Horváth Zita a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár méltatja majd.

Dr Farkas Józseftől megtudtuk, hogy a képekkel gazdagan illusztrált könyv  a város kezdeteitől, a geológiai kialakulástól az 1990-es évekig viszi végig. A 800 oldalas műből az is kiderül, hogy Szikszó a kőkorszaktól, a neolit kortól már lakott település volt,  amely információt régi oklevelek is megörökítik. Érdekesség például a település neve is , ami szikesedő, kiszáradó , gyepes rétre utal. Szikszó elmúlt száz esztendeje is nagyon változatos volt, hiszen nincs olyan település ma Magyarországon amely annyi közigazgatásilag formát megélt volna , mint Szikszó. Megyeszékhelytől kezdve a faluig minden formában létezett.

Dr Farkas József a kutatásai során rábukkant egy Szikszó himnuszra is, a tervek szerint a könyvbemutató ünnepen  október 20-ára, szeretnék ennek a megzenésített változatát is előadni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mit mutatnak a korfestő szavak?
A tavalyi infláció, ársapka után 2023-ban mik lesznek az év szavai? Idén is keresik az év szavait a TINTA Könyvkiadóban A Kiss Gábor szótárszerkeszt…
Lehet-e nyugis a suli?
Mennyire stresszesek a hétköznapok a tanárok és a gyerekek számára az iskolában? Hogyan lehet ezt a feszültséget enyhíteni? Hogyan tud ehhez a folyama…

További cikkek