2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
KERTÉSZKEDÉS TAVASSZAL

KERTÉSZKEDÉS TAVASSZAL

KERTÉSZKEDÉS TAVASSZALItt a tavasz. Egyre többen töltik a hétvégéiket a kiskertekben kertészkedéssel. De ahhoz, hogy egy kert igazán szép legyen, nem csak szakértelemre, hanem megfelelő eszközökre is szükség van.

Ha azt mondjuk kerti munka, biztos, hogy sokaknak a fáradtságos fizikai munka jut az eszükbe. Pedig a néhány évtizeddel vagy akár a néhány évvel ezelőtti körülményekhez képest. Ma már tized annyi időt és energiát igényel kertünk rendbehozatala.

Már a század elején is használtak fűnyíró gépet. Igaz, ez kézi meghajtással működött és a legkisebb fűcsomóban is elakadt, gépesített utódaival azonban már gyerekjáték gyepet nyírni.

 

Magyari György, kertész

„Ez nem egy full extrás fűnyíró mégis, de lényegesen jobb, mint a kézi, hiszen ez összeszedi maga után a füvet és elektromos hajtása miatt lényegesen jobb és nagyobb teljesítményű munkát vagyunk képesek végezni.

A Budapesti Mezőgazdasági Múzeumban számos több évszázaddal ezelőtti kertészeti eszköz található. A modern gépekkel kényelmesebben és gyorsabban dolgozhatunk. De ezek az eszközök lényegüket tekintve ugyanazon az elven működnek, mint elődeik.

 

Prof. Csoma Zsigmond

„At utóbbi évszázadokba, ezalatt, mondjuk 2-3 száz évet kell értenünk, alig-alig változtak. Esetleg csak az anyagukban, esetleg ergonómiailag, tehát fogásilag, hogy ne legyenek annyira fárasztóak, de gyakorlatilag ugyanazt a célt, ugyanazt a funkciót töltik be ezek a szárszemok, mint ezelőtt 100-150 évvel.

A múzeumi eszközöket nézegetve, valóban nem látszik nagy különbség a régi és az új eszközök között. Legfeljebb annyi, hogy a régi eszközöknél nagyobb gondot fordítottak a kézi megmunkálásra, díszítésre. A legnagyobb választék talán a megjelenésben jelenik meg. A kis kézi szerszámoktól kezdve a komoly gépekig akár mindent megkaphatunk egy helyen is, csak le kell emelnünk a polcról. Igényeinknek csak pénztárcánk szabhat csak határt. Vannak olyan eszközök, amelyek nem mindenki számára ismerősök. Amit most látnak, az például egy fű szellőztető gép. Ennek segítségével például tökéletessé tehetjük kertünket.

 

Magyari György, kertész

„Felszedi a száraz füvet és a mohát is, ezeket utána sokkal könnyebb összegerebjézni és a talaj felső rétegét is lazítja.”

A sövény nyírását is utolérte a modern világ. A kézi vágószerszámot felváltotta a sokkal gyorsabb motoros nyírógép.

A stáb elvégzett egy tesztet, hogy kiderítse, mennyivel gyorsabb a modern eszköz. Egy kb 6 méteres sövényt megfeleztünk. Az egyik oldalról a riporter motoros sövénynyíróval, a másik oldalról egy profi kertész kézi sövénynyíróval állt fel versenyezni. Egyszerre indultak el a közepe felé. Lássuk, mi lesz az eredmény. A géppel 6 másodperc alatt sikerült lenyírni a kijelölt szakaszt. Ezalatt, kertészünk az ollóval, alig haladt 1 métert. A modernizáció következtében vége a hajolgatások okozta derékfájásnak.

 

Magyari György, kertész

„A fűnyírás során kimaradt szegélyeket régebben csak ollóval lehetett eltávolítani, ez elég sok derékfájással járt, mert le kell hozzá hajolni, egy ilyen fűnyíróval viszont ez sokkal könnyebben megy.

A motorizált eszközöknek köszönhetően pedig sokkal kevesebbet kell hajlonganunk, és négykézláb másznunk kertészkedés közben. Így azonban kevesebbet is mozgunk. Tehát, ha egészségesebben akarunk élni, akkor nem árt egy két hagyományosabb kéziszerszámot is megtartani, nehogy túlságosan elkényelmesedjünk.

-freepress-


 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek