2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A X. Miskolc Város Ifjú Szónoka verseny

A X. Miskolc Város Ifjú Szónoka versenyt rendezi meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ME-ÁJK) megyénk – többségében – végzős középiskolai tanulóinak részére.

A verseny célja az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése, továbbá felkészítés az esetleges közéleti szerepvállalásra.

 

Az idei verseny  témája:

„Isten embernek soha nem segít közvetlen, de mindig csak közvetve, esze, tudománya, szorgalma által.” (Széchenyi István). A versenyfeladatról 4 perces, szabadon előadott beszédet kell tartani, mely kapcsán a Zsűri értékelni fogja, ha a beszéd tartalmához a diákok valamilyen helyi kötődést (Miskolc, mint megyeszékhely) is tudnak kapcsolni.

 

Az előre elkészített beszéden túl a versenyzőknek a helyszínen kiosztott témából is kell egy 2-3 perces rögtönzött beszédet tartani.

 

Az idei versenyre 13 (nem csak végzős) diák jelentkezett, amely szám a korábbi évek átlagának felel meg. A jelentkező diákok a következő iskolákból érkeztek:

Miskolcról: Miskolci SzC Andrássy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Herman Ottó Gimnázium, Földes Ferenc Gimnázium, Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium, Lévay József Református Gimnázium;

A megye más részéből: Irinyi János Református Szakgimnázium (Kazincbarcika).

 

A szónokverseny díjai:

1. Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ kitüntető címet.

2. Miskolc város díjai.

3. A miskolci jogi kar részéről: egyrészt 1 db 100.000,- Ft értékű Primus Ösztöndíj,  másrészt a helyezettek és tanáraik részére értékes retorikaelméleti művek.

4. A verseny győztese vehet részt városunk képviseletében a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő, Országos Kossuth-szónokversenyen, továbbá, a versenyen arra alkalmasnak ítélt versenyzők felkérést kapnak Miskolc város ünnepi rendezvényein szónoki beszédek előadására. A tavalyi verseny győztese, Hajas Tamás Boldizsár (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium), az idei, 18. Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen első

helyezést ért el, és elnyerte a közönség díjat is, amely együttes díjazás ezidáig páratlan teljesítmény az országos verseny történetében; a versenyre a jogi kar retorika oktatója, dr. Szitás Benedek készítette fel.

5. Különdíjak: „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány által felajánlott díj a legszebben, a legtisztább kiejtéssel beszélő versenyzőnek; a „Kossuth Szövetség” különdíja a legszebb stílusban beszélő versenyző részére.

 

A verseny zsűrije:

Elnök: Dr. Koltói Ádám docens, az  Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja

Szavazati joggal rendelkező 4 tagja:

Prof. Dr. Csák Csilla, a jogi kar dékán-helyettese

PH delegáltja NÉVVEL, BEOSZTÁSSAL

dr. Szitás Benedek, a jogi kar retorika tanára

Tanácskozási joggal rendelkező tagok:

Mészáros András, a „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány kuratóriumi elnöke

Gavlik István, a „Kossuth Szövetség” örökös, tiszteletbeli elnöke

 

Ideje:              2015. december 15. 13:15

Helyszín:          Polgármesteri Hivatal Díszterme (3525 Miskolc, Városház tér 8.)

 

A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Kiss János alpolgármester.

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…