2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Hullámok a Kemény Dénes Uszoda körül

Hullámok a Kemény Dénes Uszoda körül

Hullámok a Kemény Dénes Uszoda körülMég félév sem telt el, hogy átadták Miskolcon a férfi vízilabda válogatott kapitányáról, dr. Kemény Dénesről elnevezett uszodát, de azóta is folyamatosan csapdosnak a hullámok az új létesítménnyel kapcsolatban és nem csak a medencében.

Nagy volt az öröm az Egyetemváros mellett 2,2 milliárd forintért megépített létesítmény tavaly őszi átadásakor. Az avatóünnepségen megörökítették a névadó Kemény Dénes tenyérlenyomatát, valamint a Sydneyben, Athénban, majd tavaly Pekingben is ötkarikás aranyérmes együttes bemutató mérkőzést játszott. Az átadást követő napokban pedig a nagyközönség, illetve a különböző szakosztályok versenyzői birtokukba vehették az impozáns létesítményt, amelynek nézőterén csaknem ötszázan foglalhatnak helyet.

Az örömbe azóta azonban néhány üröm is vegyült. Először különböző kivitelezési hibák jelentkeztek. A létesítmény köré épített járda máris megsüllyedt, az épület faláról több díszítő üvegtábla hiányzik vagy törött, és az uszoda mellé épített dísztó sem valami esztétikus látvány jelen állapotában, az uszoda körüli terület állapotáról nem is beszélve. Sok helyen még építési törmelék éktelenkedik és elég rendezetlennek tűnnek a talajviszonyok. A kivitelező a külső rész állapotát a tél beköszöntével indokolta, és majd a tavasz beköszöntével tudnak ígéretük szerint szebb környezetet kialakítani.

Közben a lakosság egyre inkább belakta az uszodát, folyamatosan nőtt az úszni vágyó közönség száma. De hamarosan ismét gondok adódtak, ezúttal a női öltözőkben. Többen felháborodva észrevételezték, hogy a bekamerázott uszodában bizony jutott a nem kívánt szemekből a női öltözőkbe is. A létesítmény vezetője és a kivitelező folyamatos magyarázkodásra kényszerült, hogy a kamerák maximum a próbaüzem alatt voltak bekapcsolva, senki nem láthatott rajta semmit, és napokon belül mindenki megnyugtatására leszerelik.

Mire elcsendesedtek a hangok a női öltözőkben, addigra felerősödtek az uszoda megépítőinek hangja. Pár nappal a miskolci uszodában lejátszott és 20:5 arányban megnyert Magyarország-Kanada férfi vízilabda mérkőzést követően nem várt „vendégek” jelentek meg az épület körül munkagépekkel. Azonban nem építeni, hanem bontani jöttek. Legalábbis azt ígérték, ha nem jutnak pénzükhöz. Nem fizették ki ugyanis a Kemény Dénes uszoda építési alvállalkozóit, ezt állítják a cégek tulajdonosai. Véleményük szerint közel kétszáz millió forinttal tartozik nekik a fővállalkozó, egy debreceni vállalkozás, akit az építtető miskolci önkormányzat szerződés szerint kifizetett. Az alvállalkozók elkeseredettségükben azt mondják, ha egy hónapon belül nem kapják meg a pénzüket, visszabontják azt, amit építettek. A munkagépekkel történt „felvonulással” kívántak hangot adni problémájuknak. Az egy hónapos határidőből még van hátra bőven, talán rendeződik az anyagi vita addig a felek között. Az önkormányzat próbál közvetíteni a felek között, de közben már az uszoda melletti terület értékesítését tervezi. Miskolc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ugyanis március 4-én tartotta legutóbbi ülését és a napirendek között többek között szerepelt a Dr. Kemény Dénes uszoda melletti terület értékesítésére tett javaslat, amit a képviselők többsége el is fogadott.

Az önkormányzat számos jelentős forrásigénnyel bíró projektet indított az elmúlt időszakban, s végzi ezt napjainkban is. Ezen beruházások megvalósításához elengedhetetlen az a tőke, amit a forgalomképes és az azzá tehető ingatlanok értékesítésének vételárbevétele jelent. Mindamellett fontos szempont az érintett területek megújulása és a fejlesztések eredményes támogatása. Elsősorban ’A’ kategóriás irodaház megvalósulását látnák szívesen az uszoda mellett. E két szándék generálta a terület értékesítésének gondolatát. Reméljük már újabb hullámok nélkül.

 

– Sajó –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek