2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kétségbeesett családi pihenő

Volt egyszer egy turistapihenő.

A garadnai terület használatát bérleti szerződés szabályozta bérleti díj ellenében. Ezen szerződést a bérbeadó ÉSZAKERDŐ (jogszerűen) 2017. december 1.-i hatállyal felmondta, kéthavi felmondási határidővel 2018. január 30-al a területet el kell hagyni. Indoklás nincs.
Értetlenül állunk az esemény előtt, amikor Kormányunk a gyalogos és kerékpáros turizmus fejlesztését, szálláshelyek létesítését szorgalmazza.

A diósgyőri turisták -mai nevükön Diósgyőri Természetbarát Sportklub (DTSK)-ezelőtt több, mint 50 évvel a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) garadnai végállomásán fáradságot nem kímélve kulcsosházat/turista pihenőt alakítottak ki és napjainkig üzemeltették, gondozták. Az utóbbi években többször sújtotta a területet hótörés, jégkár és széldöntés, ezek miatt az összes tetőt cserélni kellett.

16 főre készültek teraszos faházakban emeletes ágyas szálláshelyek, valamint 40 fős rendezvények lebonyolítására alkalmas ebédlő, konyha, WC, tusoló. A létesítményt előszeretettel vették igénybe a pihenni, túrázni vágyók, kiváló turista csomópont volt. Társegyesületek is itt tarthatták hivatalos értekezleteiket. A nyugdíjas klubok és egyéb klubok körében is népszerű volt. Ez a turistapihenő volt az újévi köszöntők színhelye. Versenyek ellenőrzőpontja, rajt/cél állomása is, ahol a megfáradt versenyzőket megvendégeltük. Kisvonat végállomás, városi autóbusz közlekedési lehetőség.

Az 50-es évektől napjainkig meghalt turistáink emlékét névsoros kopjafa őrzi, mint turista kegyhely.

Ezeket nem lehet egy hátizsákba pakolni és elvinni.

Balkányi Ferenc

a DTSK tagja


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek