2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Partnerség az agráriumért

A Földművelési Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) májusban között országos keretmegállapodása nyomán helyi partnerségi megállapodást írtak alá kedden Miskolcon a Megyeházán az agrár szakképzés színvonalának az emelésére.

Fotó:
Jobbról balra: Török Dezső, dr. Szinay Attila, Riz Gábor és Tarr Zoltán László

Megyénkben négy mezőgazdasági szakképzési intézmény működik: Miskolcon, Putnokon, Abaújszántón és Tokajban. Cél a gyakorlatorientált szakképzés, duális képzés erősítése.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy megyénket egykoron a magyar Ruhr-vidékként, nehézipari központként emlegették. Amelyet azóta jelentős részben bezártak és előtérbe került az agrárium is. Jelentős uniós forrásokat lehet bevonni az ágazatba. A korszerű gépek pedig felkészült szakembereket igényelnek, ezért fontos a képzés, átképzés megerősítése.  Üdvözölte a kezdeményezést és stílszerűen sok tanulót kívánt az intézményeknek.

Tarr Zoltán László, a NAK megyei igazgatója kiemelte, hogy a szakképzési megállapodás lényege, hogy az agrárium szakember igényét biztosítsák.  A gyakorlatorientált, magas színvonalú duális képzésre törekednek. A NAK-nak a megyében mintegy 600 tanulói szerződése van. A kamara törekszik a hiányszakmák népszerűsítésére is. Méltatta a minisztérium, a  kamara, a szakképzők és a gazdasági élet szereplőinek összefogását.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos felhívta a figyelmet a gazdasági élet szereplőinek egymásra találásának a fontosságára – amely a megállapodás aláírásával szimbolikusan is megtörténik. A megyébe minden forrást figyelembe véve 2014-20-közt 300-500 milliárd forint érkezhet. Ennek hasznos felhasználására képzett szakemberekre van szüksége a gazdaságnak.


Dr. Szinay Attila,
a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az agrárium helyzetéről, a minisztériumhoz tartozó intézményekről és az együttműködés elemeiről tartott előadást. Emlékeztetett rá, hogy a gazdasági növekedés egyik hajtómotorja az agrárium, amely 2010 óta jelentősen növelte az export teljesítményét. Nőtt az ágazatban a foglalkoztatottság is, ami  a gyakorlatban több munkahelyet, illetve a korábbi fekete egy részének kifehéredését (legálissá) válását jelenti. A minisztériumhoz tartozó szakképzési intézetek a profiltisztítás után a fejlesztésnél járnak. A partnerség lényegét abban látja, hogy a diákok megfelelő gyakorlati helyekre kerülnek, a cégek pedig potenciális munkavállalót látnak bennük.

A méltatásokat követően ünnepélyes keretek közt aláírták a megállapodást

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek