2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szerdától hóügyelet Miskolcon

Hóügyeleti diszpécserszolgálatot működtet 2017. november 15. és 2018. március 15. között Miskolc Önkormányzata. A diszpécserszolgálat irányítja és koordinálja az önkormányzati tulajdonban és kezelésben lévő közutak és közterületek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit.

A téli gépi takarítási feladatot közbeszerzési eljárás keretében a MIREHUKÖZ Kft. nyerte el. Az önkormányzati tulajdonú cég 11 speciális munkagéppel – átlagos téli időjárási körülmények között – teljes egészében el tudja látni a városi közutakon a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. A nagyobb havazással járó időszakokban a gyors és hatékony munkavégzés, valamint a veszélyhelyzetek elhárítása érdekében a társaság további 7 nagy és 7 kompakt rakodógépet is munkába tud állítani.

A hóeltakarítási munkát elsődlegesen a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől beérkező információk alapján a Hóügyelet diszpécserszolgálata szervezi meg. A munkaszervezésben elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú, a közösségi közlekedéssel érintett utak és az autóbuszvonalak, ezek síkosságmentesítését követően kerül sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra és parkolókra. (Miskolcon mintegy 1200 mellékutcát tartanak nyilván, ezek mindegyikének gépi takarítása jelentős hómennyiség esetén nem minden esetben valósítható meg.)

A közterületek és díjköteles várakozóhelyek kézi síkosságmentesítését a Miskolci Városgazda Kft. végzi a közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkatársakkal és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

A miskolci Hóügyelet lakossági bejelentéseket is fogad a 06-70/685-2000 telefonszámon, vagy a hougyelet@varosgazda.hu email címen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést. Az előrejelzések szerint egyelőre nem kell számítani havazásra és síkos utakra, ezért az indulásnál készenléti diszpécserszolgálat működik az időjárás kedvezőtlen változásáig.

Só, homok, kalcium-klorid

Miskolcon a síkosságmentesítéshez engedélyezett, és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagot alkalmaznak. A főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein útszóró só és homok keverékét használják. A készletek feltöltése folyamatos: homokból 500 tonnát, útszóró sóból 1000 tonnát, folyékony kalcium-kloridból 30 ezer litert szerez be a MIREHUKÖZ Kft. (A kalcium-klorid nem csak környezetvédelmi megfontolásokból, hanem a hatékonysága miatt is használatos.) November közepéig a városban összesen 134 helyszínre szállítják ki a síkosságmentesítéshez használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket, amelyek a kézi hóeltakarítást végzők munkájához biztosítanak szóróanyagot.

Ingatlantulajdonosok téli kötelezettsége

Az ingatlantulajdonosok, bérlők és üzemeltetők számára Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 22/1999. (VI.07.) számú rendelete kötelezettségként írja elő az ingatlannal határos közterület tisztántartását, amely vonatkozik a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is.

A rendelet szerint az ingatlan használója köteles az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 méteres területsávot tisztán tartani, vagy tisztántartásáról gondoskodni. Ez a tisztántartási kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra, de csak a közút szegélyéig terjed.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek